Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

4a edició del Premi «Biblioteca Pública i Compromís Social»

6 abril 2018

Us informem del resultat de la 4a edició del Premi «Biblioteca Pública i Compromís Social».

El guanyador ha estat el projecte «Biblioteca de acogida», liderat per la biblioteca pública de Purchena, amb una gran participació d’agents socials, a més de la pròpia implicació de l’ajuntament.

Es un projecte dirigit a nens i joves en greu risc d’exclusió i immigrants, que contribueix a la cohesió social.

En opinió del Jurat, «el seu valor diferencial rau en dirigir-se a una població marginal, formada per nens i joves emigrants de diverses procedències i per nens i joves en greu risc d’exclusió. La seva integració s’efectua a través de la biblioteca, convertida en lloc de trobada i de pau, amb els nens i joves de Purchena, fórmula molt eficaç per combatre la xenofòbia, el racisme i l’exclusió social, a més de promoure una cultura democràtica i el foment de la lectura».

L’accèssit ha estat per al projecte «Aixopluga’t», de la Biblioteca de Blanes, que té com objectiu «integrar la població emigrant mitjançant el treball amb les dones-mares, a les quals es tracta de donar poder en àmbits fora de la llar, en activitats de la biblioteca en companyia dels seus fills nens i adolescents, la qual cosa contribueix a normalitzar la visió de les mares per part dels seus fills, a combatre l’estès masclisme social i a percebre la biblioteca com un lloc comú i acollidor per a tothom».

Els dos projectes finalistes han estat «Voluntariado cultural», de la Biblioteca de Verín (Galícia), i «Ubik-baita, hacia una biblioteca inclusiva», de Donostia.

El Premi anual «Biblioteca Pública amb Compromís Social» pretén impulsar i donar visibilitat a projectes que estan duent a terme les biblioteques publiques, adreçats a les persones i col·lectius que viuen situacions de vulnerabilitat i conflicte social en el seu entorn, i que contribueixen a pal·liar els desequilibris socials. Al mateix temps, volem fer més patent a les administracions públiques l’important rol de les biblioteques públiques.

Creiem que el creixement d’un país només és possible amb la suma de tots els qui hi viuen i que les desigualtats generen pobresa que afecta el conjunt de la població i no únicament els que directament la pateixen. Entenem, doncs, que és molt important seguir apostant per les biblioteques públiques, tenint en compte la seva important dimensió social.

La Fundació Biblioteca Social és una institució sense ànim de lucre que es constitueix l’any 2014. El capital és 100% privat i no accepta subvencions ni finançament de cap administració.

Més informació: Fundació Biblioteca Social

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org