Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya
biblioteca

Biblioteca pública Reload

8 febrer 2022

[Editorial Febrer 2022] Ara que sembla que aviat deixarem enrere l’altiplà d’aquesta COVID-19 que ha tingut segrestades tantes activitats, lectures, il·lusions, projectes i energies, ens haurem de posar el casc de treball i fer recompte de víctimes.

Que ens hem deixat pel camí?

Programacions d’activitats establertes amb narradores, talleristes, laboratoris, xerrades, clubs, etc. En molts casos haurem de valorar si traslladar-les al món digital ha estat tan beneficiós com ens podem pensar, o si sols ha estat una eina per sobreviure tots plegats. Una fugida cap endavant. Caldrà renunciar al món digital que tan acollidorament ens ha rescatat, o haurem de viure-hi plegats? Després del descens d’usuaris, tornarem a recuperar les velles sensacions de sales plenes d’infants, estudiants, avis, etc.? O pel contrari es moderarà l’assistència als centres? El suport en paper entrarà en decadència, o per al contrari continuarà mirant de tu a tu el format electrònic? Jo que en soc un integrista no puc ser objectiu, però com a col·lectiu inquiet que som, podem rumiar distòpies i realitats abans que es plantegin. La distància física ha estat imprescindible fins ara, tant en els taulells com en l’atenció, i no sempre ha pogut anar acompanyada d’escalf i afecte: sabem que el nostre paper no és tan sols donar un servei; tant o més important és COM el donem. És una qüestió qualitativa, i en aquest sentit veiem que ens haurem d’adaptar a les necessitats dels diferents col·lectius; i si no en som capaços o no estem preparats, n’haurem d’aprendre, i n’aprendrem.

No fem biblioteques replicants! Que cada biblioteca sigui diferent i diversa, amb punts d’interès personalitzats, ja que els nostres usuaris no son els mateixos. Les relacions socials s’han congelat; siguem nosaltres un pol de desglaç. No ens despistem, no descuidem el potencial dels vestíbuls, que l’autopréstec vagi sempre acompanyat de l’atenció humana adequada. Som nosaltres qui gestionem les màquines, i no a l’inrevés. No condemnem la gent gran a comunicar-se per APP i robots. El tracte humà serà cada cop més un valor a l’alça.

Quines oportunitats trobarem?

Les ganes de tornar dels usuaris i les seves necessitats creixents d’oci i coneixement (d’altra banda, res nou); el PI gratuït és una benedicció celestial; les energies renovades de la vella guàrdia de bibliotecàries sumada a les noves generacions (una combinació imparable); els nous hàbits tecnològics aplicats a la feina (teletreball, accés remot a les eines tecnològiques); la reconsolidació dels nostres centres com a nuclis de socialització municipal i expansió cultural: siguem punts de reunió; la cada cop més creixent demanda de refugi i el nostre deure de donar-lo; i per últim: que no cobrem entrada.

Tornarà a ser tot igual que abans?

Qui sap! Però sí que m’atreveixo a pronosticar que nosaltres seguirem sent un dels serveis més ESSENCIALS i ben valorats per la població, perquè som molt bons, ens hi trenquem les banyes, i tenim els mitjans. I si no son suficients, els demanarem i insistirem perquè tant els usuaris com el nostre col·lectiu ens els mereixem. Perquè som conscients del privilegi que tenim estant on estem i sent qui som.

Moltes preguntes sense resposta, però de ben segur que a les properes Jornades Catalanes en trobarem entre totes.

Jaume Vilarrubí

Compartir

Compartició en whatsapp
WhatsApp
Compartició en facebook
Facebook
Compartició en twitter
Twitter
Compartició en linkedin
LinkedIn
Compartició en email
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org