Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Big Data, o com gestionar grans conjunts de dades

12 maig 2013

El fenomen denominat «explosió de la informació» que es va començar a donar a partir de la dècada dels 50 i del qual es desprenia que hi havia un excés d’informació, lluny de solucionar-se s’ha agreujat a l’actualitat, provocant el que Cornella va anomenar «infoxicació». A la ingent quantitat de dades acumulades en els llibres com en el resultat d’una simple cerca a Internet, se li han afegit altres elements. D’altra banda, s’han multiplicat, també, el nombre d’agents que produeixen dades, com és el cas de les actualitzacions dels perfils de les xarxes socials. Aquest fet no ens era aliè abans, ni ho és ara. Tanmateix, com a professionals comprovem dia rere dia aquest estat de coses i lluitem per filtrar la informació i arribar a les dades més importants i fiables.

Si parlem de big data parlem de conjunts de dades d’una grandària tan elevada que no els podrem capturar, emmagatzemar, gestionar ni processar utilitzant els mitjans més comuns ni fer-ho en un termini de temps raonable.

Com afecta aquesta situació als professionals de la informació? El soroll que originen els milions de documents i els bilions de dades ens obliguen a utilitzar eines cada cop més intel·ligents, que facilitin les cerques comparant dades o cercant paraules clau, com és el cas de Google Keyword Tools.

Podeu consultar més informació sobre big data en els següents enllaços:

Guardar

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org