
Campanyes per sensibilitzar i conscienciar els usuaris de la importància de respectar el fons bibliogràfic a les biblioteques
En el nostre sector, l’eix central és treballar per cobrir les necessitats dels nostres usuaris. En aquest sentit, existeixen múltiples iniciatives i publicacions científiques. En canvi, es parla poc de la necessitat que els usuaris de les nostres unitats d’informació compleixin unes mínimes normes per promoure una millor convivència i augmentar el bon ús dels serveis. Per això, avui us presentem tres iniciatives que poden ser exemples per a unitats d’informació que estiguin treballant la sensibilització i la conscienciació dels usuaris. Si coneixeu altres iniciatives semblants, no dubteu a afegir-les en els comentaris.
1. «Ens agraden els lectors»: Biblioteques Públiques de Barcelona
En el blog de l’Escola de Llibreria de la UB trobareu una ressenya del llibre La vida escondida entre los libros, de Stephanie Butland, on es comenta la primera iniciativa que us presentem.
L’any 2014, les Biblioteques públiques de Barcelona van engegar una campanya per donar a conèixer la Normativa d’ús de les biblioteques del Consorci de Biblioteques de Barcelona; en concret l’apartat 4. Deures dels usuaris i usuàries, que tracta d’aspectes diversos, com: evitar menjar i beure a la biblioteca, retornar a temps els llibres, etc. Entre les accions que es van dur a terme, es van editar uns punts de llibre que tracten quatre temes:
– El llibre segrestat: retorna els llibres sempre a temps
– L’abominable devorallibres: no subratllis, taquis, facis malbé ni anotis els llibres
– La biblioteca sense llei: cal mantenir una actitud correcta a la biblioteca
– La recerca desesperada del llibre perdut: deixa els llibres als llocs assignats
2. Mostra bibliogràfica itinerant: #noemratllis
En el blog del CRAI de la Biblioteca de Lletres de la UB s’ha fet difusió de la campanya #noemratllis, que té com a objectiu sensibilitzar i conscienciar de la importància de respectar el fons bibliogràfic. Es tracta d’una mostra bibliogràfica itinerant que il·lustra el mal ús que es fa d’alguns llibres: documents ratllats, tacats, amb notes al marge, trencats, perduts, «tunejats», amb comentaris de valoració de l’obra, amb dibuixos, etc. En la recollida dels materials exposats han participat diferents biblioteques del CRAI de la Universitat de Barcelona.
3. Exposició «Els llibres que han volat»
En el CRAI de Biblioteca de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació (Campus Diagonal) de la UB s’acaba d’inaugurar l’exposició «Els llibres que han volat». L’objectiu de la mostra es donar visibilitat als llibres en préstec que els usuaris no retornen mai. Aquesta pràctica, que ells mateixos comenten que no és habitual, provoca la feina de les reclamacions del personal bibliotecari i la impossibilitat que altres usuaris puguin gaudir d’aquests documents.
L’exposició està composta d’unes cartolines mòbils que volen penjades del sostre de la biblioteca amb els títols d’alguns llibres que s’han hagut de donar de baixa a causa de la no devolució.