Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Cloenda del centenari de les primeres biblioteques populars creades per la Mancomunitat

23 gener 2019

Des del 2014 el sector de la biblioteconomia i la documentació està de celebració. Aquell any es commemorava el centenari de la Mancomunitat de Catalunya, institució que va promoure les biblioteques públiques i els inicis de la professió bibliotecària i documentalista.

Durant el 2015 es van celebrar diversos centenaris: el de l’obertura al públic de la Biblioteca de Catalunya, el de la creació de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona i el del bienni 1914-1915. Totes aquests efemèrides es van concretar en diversos actes i iniciatives, com l’Any de les Biblioteques, exposicions i publicacions diverses, dels quals us hem anat informant puntualment al Document.

Continuant amb aquesta dinàmica, el 2018 se celebra el centenari de la inauguració de les primeres quatre biblioteques populars creades per la Mancomunitat el 1918 a Olot, Valls, Sallent i les Borges Blanques. A aquestes pioneres va seguir-les, el 1919, la de Canet de Mar i el 1922, tres més: les de Figueres, el Vendrell i Pineda.

Durant el 2018 s’han organitzat diversos actes, s’han editat publicacions commemoratives i s’ha creat un espai web dins de la pàgina del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

Per finalitzar aquest periple, el passat 8 de gener es va dur a terme l’acte de cloenda d’aquest centenari al Palau de la Generalitat. L’esdeveniment va incloure una breu dramatització històrica i tres intervencions: la de la consellera de Cultura, Laura Borràs; la de Carme Renedo, directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Girona, i la del president de la Generalitat, Quim Torra, que va parlar sobre la imminent creació del carnet comú i el catàleg únic, notícia que vam recollir al Document en el seu moment.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org