
COBDC: formació a mida
[Editorial setembre 2022] Bibliologia, llatí, grec, ètica i història de dret usual, història de l’art. Aquestes són algunes de les assignatures que van estudiar les alumnes de l’Escola de Bibliotecàries allà pels anys vint del segle passat, sota la direcció d’Eugeni d’Ors. Ho explica l’Assumpció Estivill en un article del BID del 2016 (bid.ub.edu/16estivi.htm) en què repassa tota la història de l’Escola fins a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació (ara substituïda per la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals).
El programa actual de la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals (FIMA) (www.ub.edu/portal/web/informacio-mitjans-audiovisuals), que és el que dona la formació als nostres graduats, està molt allunyat d’aquestes primeres assignatures i, sens dubte, el recent canvi de denominació, tot incorporant la paraula “audiovisual”, ja és un símptoma que les coses han canviat molt i que poc que devia pensar el Sr. Ors cap on derivaria la professió, una professió on també tenen cabuda els homes i en què es forneix de professionals no només a la xarxa de biblioteques públiques sinó també a tota mena de biblioteques especialitzades i privades, i centres de documentació de tota mena.
I ja fa molts anys que els professionals de la informació i la documentació sabem que en el nostre àmbit el coneixement corre i que la formació continuada és imprescindible per mantenir els coneixements al dia i incorporar-ne de nous. Això ha quedat demostrat en l’últim número de l’ÍTEM (núm. 72, gener-juny 2022), que es parla de perfils professionals i de la formació continuada, amb esment de diferents professionals que expliquen com han anat millorant el seu perfil a base de diferents formacions, moltes vegades relacionades amb la professió i altres una mica més tangents, i és que dins dels nostres centres de treball és habitual que haguem de tocar diferents tecles, tant si es refereixen a coneixements informàtics com a habilitats artístiques, per posar només dos exemples.
La formació continuada, a través de cursos i sessions formatives, és un dels pilars del Col·legi i és voluntat de la present junta que aquesta formació respongui a les necessitats dels col·legiats. Per aquest motiu, a les darreres Jornades Catalanes d’Informació i Documentació, vam passar un qüestionari als assistents per tal de conèixer, en concret, quines propostes formatives serien útils d’incloure dins de la nostra oferta formativa i, entre altres, se’ns va proposar: estratègies de difusió de la col·lecció, tractament de documents musicals, formació en gestió i direcció, tècniques de narració oral adreçades a adults o podcasts i programes de ràdio. Moltes propostes i molt variades, com correspon als diferents perfils que convergeixen en la nostra professió. I des de la Junta hem recollit aquestes propostes i les tindrem ben en compte per al semestre formatiu que tot just engeguem i per als que vindran, ja que la voluntat és que els cursos s’ajustin a allò que demanen els professionals i, sobretot, complir amb un dels principis que ens vam proposar al començament de la legislatura, com és oferir servei a tot tipus de professionals, i no només als de biblioteca pública.
El darrer semestre (de gener a juny de 2022), vam tenir un total de 282 inscripcions i és remarcable el fet que hi ha moltes persones que fan diversos cursos. Per això ens estem plantejant fer diferents itineraris temàtics de cara a professionals que vulguin optar per una formació bàsica o afegir opcions més avançades sobre la mateixa temàtica. Però des del Col·legi no només donem servei al col·legiat individual, sinó que treballem juntament amb diverses institucions per oferir formacions sota demanda, com seria el cas de la realitzada per als Departaments de Biblioteques del Govern d’Andorra i del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.
En aquesta línia us volem avançar quins són alguns dels cursos que ja podeu trobar al web (cobdc.org/formacio/cursos/) o que trobareu properament i que esperem que us resultin interessants i útils:
● WordPress
● Comunicar ciència a les xarxes
● Ús d’Instagram de forma estratègica dins de l’organització
● Canva avançat
● Identitat digital i protecció a la xarxa
● Gestió documental en l’administració electrònica
Cal recordar que el programa formatiu s’ofereix a tot el col·lectiu, sigui col·legiat o no, tant és així que hi ha ben bé una paritat en les matriculacions de col·legiats i no col·legiats, però és útil saber que les persones col·legiades tenen descomptes importants, i també obtenen descomptes els col·legiats a l’atur, els estudiants menors de vint-i-cinc i els que formen part d’algun dels grups de treball del Col·legi.
Dit tot això us animem a explorar tots els cursos i formacions que oferirem a partir d’aquest setembre i a inscriure-us per tal d’ampliar els vostres coneixements, i també us animem a fer-nos arribar qualsevol petició que tingueu en aquest sentit. La rebrem, l’estudiarem i, si és factible, ens agradarà poder-la tirar endavant.
Tots som COBDC
Rosana Andreu
Vocal del COBDC, Formació i Comunicació