Un col·legi fort, actiu i potent
El Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya és una corporació de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia i és l’entitat de gestió, participació i representació dels professionals de l’àmbit de la Informació i la Documentació. És propòsit del Col·legi vetllar perquè l’actuació dels seus col·legiats respongui als interessos i a les necessitats de la societat en relació amb l’exercici professional en aquest àmbit, i especialment garantir el compliment de la bona pràctica i de les obligacions deontològiques de la professió.
El Col·legi va ser creat el 13 de juny de 1985 per disposició del Parlament de Catalunya (Llei 10/1985). Posteriorment, la Llei 14/1998 redefineix l’àmbit professional i l’obre a les persones llicenciades i doctorades en Documentació. És missió del col·legi actuar conjuntament amb altres organitzacions per a garantir la igualtat a l’accés de la informació, contribuir al desenvolupament de la societat de la informació a Catalunya, al creixement de les empreses i la millora de les organitzacions.
El COBDC representa els interessos generals de les persones professionals davant de les Institucions públiques i, per disposició legal, forma part del Consell de Biblioteques de Catalunya, del Consell Rector de la Biblioteca de Catalunya i de la Comissió Assessora de Catalogació de la Biblioteca de Catalunya i també és membre de la Comissió de Lectura Pública de l’Ajuntament de Barcelona.
El Col·legi representa als seus col·legiats en organitzacions professionals i és membre de:
- Consell Català del Llibre per a Infants i Joves
- EBLIDA (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations)
- Fesabid (Federación Española de Sociedades de Archivística, Biblioteconomía, Documentación y Museística)
- IFLA (international Federation of Library Association)
- Intercol·legial de Col·legis professionals
Les persones col·legiades són aquelles que estan en possessió del títol de Diplomatura, Llicenciatura o Grau en Informació i Documentació o en Gestió d’Informació i Documentació Digital o doctor/a en Documentació, obtingut d’acord amb la legislació acadèmica vigent i precedent, o d’acord amb el procés reglat d’homologació o convalidació. També en poder ser membres aquelles persones habilitades legítimament amb anterioritat que exerceixin la professió en el seu àmbit. Podeu consultar les diferents modalitats de membres en l’apartat Fer-se membre.
Les vies de participació dins del Col·legi — a banda de formar part de la Junta — es basen en la creació i manteniment de Grups de Treball, que permeten fer feina en àmbits especials d’interès, intercanviar experiències i millors pràctiques. Tanmateix, la organització de les Jornades Catalanes d’Informació i Documentació, permet debatre i incidir en la importància de la informació i els coneixements per a les organitzacions i de la informació pública com un dret de la ciutadania. Les JCID s’organitzen cada dos anys i estan dirigides a professionals de:
- serveis d’informació a l’administració pública
- serveis d’informació a les empreses i dels mitjans de comunicació
- biblioteques universitàries i de recerca
- biblioteques públiques
- centres de documentació especialitzats
- serveis d’arxiu
- …i en general, a totes les persones i organitzacions interessades en el sector de la informació
El dinamisme de la societat de la informació demana d’una capacitat de renovació permanent, i en aquest sentit el COBDC esdevé una seu social oberta a la formació i a la innovació permanent per donar resposta a les necessitats de la societat del coneixement mitjançant:
- cursos de formació
- presentacions de productes i serveis
- seminaris
- conferències
- taules rodones
- publicacions pròpies
Per tal de desenvolupar la nostra missió i assegurar la supervivència del col·legi és important que els professionals del nostre àmbit en formin part i participin del COBDC per mantenir-lo fort, actiu i potent.