Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Còmic al MNAC, Museu Jaume Morera de Lleida, BC i Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

19 juny 2019

Tot i que a la resta del territori nacional i a l’estranger la presència del còmic en museus és nombrosa (exposicions, adquisicions, etc.) a Catalunya aquesta realitat és més escassa. Una de les raons és la falta de pressupost que ha originat la crisis i l’establiment del 155, que ha provocat un èxode de títols cap a la resta de l’Estat i l’estranger.

Per revertir aquesta situació, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Museu d’Art Jaume Morera de Lleida i la Biblioteca de Catalunya (BC) han engegat diverses iniciatives per reivindicar la historieta com a art i patrimoni i impulsar-ne les adquisicions.

El MNAC pensa a produir còmic, comprar-lo i difondre’l a través d’exposicions, mostres i conferències. Per realitzar la tasca d’adquisició està creant un consell assessor. I per a les exposicions ha trobat un aliat excel·lent en Ficomic, amb el qual han organitzat diverses mostres (sobre Corto Maltés, de Rubén Pellejero i Juan Díaz Canales; Las Meninas, de Santiago García i Javier Olivares, Premi Nacional de Còmic) i, a finals d’any, posaran en marxa una iniciativa molt ambiciosa sobre còmic i el Japó.

Per conservar, catalogar, digitalitzar i difondre aquest patrimoni han treballat plegats el MNAC, Jaume Morera, la BC i l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. En aquest sentit, Eugènia Serra, directora de la BC, indica en una entrevista a El Periódico que «històricament, el 90% del nostre fons és per donació. Això té beneficis fiscals i en comporta la difusió. Però quan ha estat possible s’han fet adquisicions via compra».

 

Compartir

Compartició en whatsapp
WhatsApp
Compartició en facebook
Facebook
Compartició en twitter
Twitter
Compartició en linkedin
LinkedIn
Compartició en email
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buitTorna a la botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org