Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Còmic al MNAC, Museu Jaume Morera de Lleida, BC i Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

19 juny 2019

Tot i que a la resta del territori nacional i a l’estranger la presència del còmic en museus és nombrosa (exposicions, adquisicions, etc.) a Catalunya aquesta realitat és més escassa. Una de les raons és la falta de pressupost que ha originat la crisis i l’establiment del 155, que ha provocat un èxode de títols cap a la resta de l’Estat i l’estranger.

Per revertir aquesta situació, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Museu d’Art Jaume Morera de Lleida i la Biblioteca de Catalunya (BC) han engegat diverses iniciatives per reivindicar la historieta com a art i patrimoni i impulsar-ne les adquisicions.

El MNAC pensa a produir còmic, comprar-lo i difondre’l a través d’exposicions, mostres i conferències. Per realitzar la tasca d’adquisició està creant un consell assessor. I per a les exposicions ha trobat un aliat excel·lent en Ficomic, amb el qual han organitzat diverses mostres (sobre Corto Maltés, de Rubén Pellejero i Juan Díaz Canales; Las Meninas, de Santiago García i Javier Olivares, Premi Nacional de Còmic) i, a finals d’any, posaran en marxa una iniciativa molt ambiciosa sobre còmic i el Japó.

Per conservar, catalogar, digitalitzar i difondre aquest patrimoni han treballat plegats el MNAC, Jaume Morera, la BC i l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. En aquest sentit, Eugènia Serra, directora de la BC, indica en una entrevista a El Periódico que «històricament, el 90% del nostre fons és per donació. Això té beneficis fiscals i en comporta la difusió. Però quan ha estat possible s’han fet adquisicions via compra».

 

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org