Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Comunicat sobre la designació dels Emirats Àrabs Units (Dubai) com amfitrions del WLIC 2024 (IFLA)

23 juny 2023

El Consell de Govern de l’IFLA ha anunciat la seva intenció de celebrar el WLIC (World Library and Information Congres) 2024 a Dubai (Emirats Àrabs Units).

El Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya (COBDC), com organització professional compromesa amb els valors intrínsecs de la llibertat i el respecte absolut dels drets humans, la considera un greu error i qüestiona la decisió.

El COBDC, organització que pertany i participa activament d’institucions internacionals com IFLA i EBLIDA, defensa i fa seus els postulats del propi Manifest IFLA/UNESCO per la biblioteca pública (2022).  El Manifest -aprovat en el WLIC 2022 (Dublín)- manté que “la llibertat, la prosperitat i el desenvolupament de la societat i dels seus membres són valors humans fonamentals, que només s’assoliran mitjançant una ciutadania ben informada, capaç d’exercir els seus drets democràtics i de jugar un rol actiu en la societat. La participació constructiva i el desenvolupament de la democràcia depenen d’una educació satisfactòria, així com de l’accés lliure i sense restriccions al coneixement, el pensament, la cultura i la informació.”

El COBDC considera i defensa que les biblioteques són espais i institucions culturals indispensables per l’exercici i la pràctica dels drets humans en termes de llibertat d’expressió i pensament, de valors democràtics, de respecte de la diversitat, dels valors democràtics i dels drets socials, humans i cultural. Les biblioteques són garants de drets i proveïdors d’informació, coneixement i cultura que permeten a la ciutadania assolir nivells òptims de desenvolupament social, cultural i cognitiu.

L’IFLA, a través de tota la seva estructura professional i tècnica (consell de govern, comitès, seccions professionals, especialistes i institucions i organitzacions professionals adherides) ha d’erigir-se en la màxima defensora dels postulats, directrius i, en definitiva, de l’esperit que emana dels preceptes del Manifest esmentat.

El COBDC considera contradictori, o obertament incoherent, que la IFLA, que defensa com valors fonamentals la promoció i defensa de la diversitat i la inclusió, o que subratlla la seva adhesió a l’Agenda 2030 i a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, hagi escollit els Emirats Àrabs Units (EAU) com amfitrions del WLIC 2024. 

El sistema polític i el model socioeconòmic dels EAU col·lideixen directament amb els valors que diu defensa l’IFLA. Especial menció mereix, en aquest sentit, l’anòmala i crítica situació als EAU de vulneració de drets humans denunciada en nombroses ocasions per organitzacions de defensa i salvaguarda dels drets humans (AI, etc.)

Tortures, maltractaments, detencions arbitràries, abús policial, atacs reiterats a la llibertat d’expressió són algunes de les nombroses vulneracions dels drets humans més fonamentals.

A la llum d’aquesta decisió i de les seves conseqüències, l’organització del WLIC 2024 als EAU ens genera grans dubtes. Dubtes com la possibilitat (o no) d’assegurar debats amb plenes garanties per la llibertat d’expressió; de poder exercir la defensa de la professió com a garantia dels drets socials i culturals que es vol promoure o pel simple posicionament d’un estat que vulnera conscientment gran part dels valors que defensa la IFLA i les associacions que la formen. El COBDC podria demanar a l’IFLA, com han fet altres organitzacions, que exigís als amfitrions –que durant la celebració del WLIC 2024- es garantís llibertat absoluta d’expressió durant als debats o total respecte per les opinions i manifestacions dels participants però considera que la petició és discutible i denota certa hipocresia. Per tot això, des del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya considerem que aquesta designació vulnera tot l’ideari que representa, o hauria de representar, la IFLA i demanem al seu Consell de Govern que reconsideri la seva decisió, i la reverteixi.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org