Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

I Congrés Música a la Llum. El Patrimoni Documental de les Bandes de Música

31 juliol 2018

Data:  13-15/Desembre/2018

Lloc: Universitat de València

Descripció: L’Institut Valencià de Cultura, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i la Universitat de València organitzen aquest congrés internacional dins de les activitats del programa Música a la llum, patrocinat per Bankia.

El fenomen de les bandes de música és un dels ingredients més característics de la societat i la cultura valencianes, del nord al sud de la nostra Comunitat, que acaba de ser reconegut com bé d’interès cultural pel govern valencià. A la quantitat de societats musicals i de músics implicats en la seua activitat cal afegir la notable antiguitat d’una part considerable d’elles. En el seu conjunt, les bandes custodien un patrimoni tan gran i valuós com poc conegut.

Música a la llum va sorgir en 2016 per col·laborar amb les societats musicals a la conservació, posada en valor i difusió del patrimoni cultural que s’ha anat reunint al voltant de les seues bandes, principalment a través de les eines pròpies de la descripció documental però també mitjançant un pla integral que contempla, entre altres activitats, el foment de la investigació sobre els fons de les societats musicals, amb iniciatives com aquest congrés.

L’estudi de la música per a banda està creixent i fent-se cada vegada més rigorós a Espanya, seguint un camí iniciat ja en els països del nostre entorn. La multiplicació de tesis doctorals i estudis parcials, el primer congrés sobre bandes organitzat per la Sociedad Española de Musicología (SEdeM) a Madrid el 2017 o l’aparició de la revista Estudios bandísticos, de l’Asociación Nacional de Directores de Banda, són senyals dels canvis recents. Amb el congrés Música a la llum volem contribuir a aquest creixement, al temps que subratllem les nostres pròpies prioritats.

El congrés s’articularà al voltant de tres tipus de contribucions. D’una banda, les conferències convidades, a càrrec de figures destacades en l’àmbit de la música, la investigació acadèmica o la gestió documental. D’altra banda, les taules rodones, amb debats monogràfics. En tercer lloc, les comunicacions obertes, amb una durada màxima de 15 minuts.

Més informació: I Congrés de la Llum

 

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org