
Declaració de la Sorbona sobre els drets de les dades de recerca
La Declaració de la Sorbona, sobre els drets de les dades de recerca és un document marc que es va fer públic el mes de febrer d’enguany, que referma la voluntat de les universitats de compartir les seves dades.
L’objectiu de la declaració és doble. D’una banda, promoure l’intercanvi i l’ús adequat de les dades (accessibilitat, interoperació i reutilització) i assegurar la qualitat i la transparència de la recerca. De l’altra, demanar als governs un marc jurídic clar per regular aquest intercanvi i proporcionar els mitjans per posar-lo en pràctica.
El document ha estat signat per nou xarxes universitàries internacionals, que representen més de 160 universitats de tot el món: Association of American Universities (AAU), African Research Universities Alliance (ARUA), Coordination des universités de recherche intensive françaises (CURIF), German U15, League of European Research Universities (LERU), el consorci d’universitats japoneses RU11, Russell Group de la Gran Bretanya, Group of Eight (Go8) d’Austràlia i Group of Canadian Research Universities (U15).
Sobre les dades de recerca cal destacar que:
- La Universitat de Barcelona és l’única representant de les universitats espanyoles en aquesta declaració, ja que forma part de la LERU. Així mateix, és la pionera a l’Estat espanyol en l’aprovació d’una normativa pròpia com a política de gestió de les dades de recerca.
- El Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI) de la UB té un servei de suport i assessorament, on es pot trobar la informació sobre polítiques i requeriments de les dades.
- El Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) col·labora amb les universitats per disminuir l’esforç d’adaptació als requeriments de la ciència oberta. En aquesta línia, treballa en el suport a la gestió de les dades de recerca per part de les biblioteques de les universitats catalanes i informa de les polítiques relacionades amb l’accés obert.
Si parlem de biblioteques universitàries, és necessari comentar que per dur a terme aquesta política de gestió de dades, aquestes unitats d’informació han d’establir un servei específic per gestionar les dades de recerca i disposar tant de la infraestructura necessària com de la formació dels membres de la comunitat universitària.