
La Visió Global de l’IFLA: oportunitats i accions per assolir-les
(Editorial Setembre 2018) Des del 2017, qui més qui menys, en el món de la informació i les biblioteques, ha sentit parlar de l’IFLA Global Vision. L’IFLA és conscient que si volem contribuir, com a professionals, a tenir societats més informades, alfabetitzades i participatives hem de treballar de forma conjunta, hem de ser un col·lectiu fort i unit. Amb aquest objectiu, es va proposar analitzar de forma conjunta els reptes i oportunitats amb què ens enfrontem en aquest món globalitzat i trobar solucions entre tots, que tothom hi pogui dir la seva, que les propostes sortin d’una gran majoria de professionals.
Per tal de dur-ho a terme s’han organitzat, entre 2017 i 2018, enquestes i tallers a diferents nivells en què han pogut participar els professionals i les associacions de gairebé 200 països. El resultat de l’enquesta de 2017 va ser l’Informe d’IFLA Global Vision, amb els 10 reptes i oportunitats que milers de professionals de tot el món havien identificat com a claus per al nostre sector.
Durant el 2018 s’han començat a treballar aquests punts en tallers a nivell nacional per proposar accions concretes, després de triar-ne els cinc que es van considerar clau al nostre país.
Des del COBDC vam participar el mes de juliol en el taller que organitzava FESABID amb les associacions professionals espanyoles, i el resultat és un informe que proposa entre tres i cinc accions per a cadascun dels cinc reptes/oportunitats.

Les propostes es van passar a l’IFLA perquè les inclogui al banc d’idees que s’està creant, en el qual hi poden participar, també, els professionals d’arreu del món.
Les oportunitats que es van triar i les accions proposades van ser:
Oportunitat 2. Hem d’actualitzar els rols tradicionals en l’era digital.
- Educació dels usuaris davant un nou tipus d’informació. Professionals com a mediadors/formadors.
- Creació de noves fonts d’informació a partir de repositoris digitals i bases de dades. Curació de continguts. Col·laboració institucional = creadors d’informació.
- Accés més gran a col·lectius específics.
Oportunitat 3. Hem d’entendre millor les necessitats de la comunitat i dissenyar serveis que tinguin impacte.
- A més de la recollida sistemàtica de resultats (estudi quantitatiu), és necessari realitzar estudis qualitatius de l’activitat de les biblioteques per analitzar el retorn de la inversió.
- Incloure la versatilitat i transversalitat dels diferents professionals de la informació i establir col·laboració entre ells en el disseny de serveis.
- Incloure tecnologies i tendències disruptives (gamificació, intel·ligència artificial, etc.).
Oportunitat 4. Hem d’adaptar-nos als permanents canvis tecnològics.
- Crear xarxes d’intercanvi professional.
- Implicar ciutadans i estudiants d’altres sectors com a oportunitat d’aprenentatge per als bibliotecaris i les activitats de les biblioteques.
- Reforçar les aliances entre les associacions, les administracions i les empreses perquè el coneixement i l’adquisició de noves competències sigui més ràpida.
- Centrar els recursos econòmics en la contractació de més serveis i reduir la compra d’equipaments que no sempre es rendibilitzen.
Oportunitat 5. Ens cal més i millors promotors i defensors de la professió a tots els nivells.
- Treballar la imatge de la biblioteca cap a la societat i cap als polítics perquè sigui atraient. Dissenyar campanyes de màrqueting que mostrin el que realment és una biblioteca.
- Crear el dia de l’«orgull bibliotecari». Augmentar l’autoestima del bibliotecari.
- Aconseguir una presència més gran als mitjans i xarxes socials, tant de les biblioteques com dels professionals. Ser influencers.
- Dissenyar, promoure, difondre i explotar premis que donin visibilitat a les biblioteques en altres col·lectius.
- Reforçar els recursos econòmics i humans de les associacions perquè puguin continuar i augmentar les accions de lobby.
Oportunitat 7. Hem de desenvolupar un esperit de col·laboració.
- Incloure en la gestió i treball de les biblioteques accions que la converteixin en un node relacional entre els professionals i la comunitat (individus i grups), no només en centres d’atenció de les necessitats informatives dels usuaris. Mediació social i cultural.
- Crear xarxes i estructures de col·laboració entre bibliotecaris de tots els sectors i tipus de biblioteques.
- Reforçar la col·laboració de totes les associacions bibliotecàries a Espanya. Les organitzacions amb els mateixos objectius no poden treballar de forma separada.
- Alinear les estratègies de totes les institucions bibliotecàries. Potenciar el Consejo de Cooperación Bibliotecaria com a fòrum que alinea les estratègies en política bibliotecària entre biblioteques i entre altres agents de sectors propers, a nivell nacional i regional.
Tots els professionals ens hem de sentir implicats en aquestes accions, cadascun en el seu àmbit. Des del COBDC, com a associació, ens comprometem a seguir treballant per oferir la formació més adient per assolir aquests reptes, potenciar la col·laboració amb la resta d’associacions i plantejar accions per donar a conèixer la professió a la societat, les empreses i els polítics.