Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

La Visió Global de l’IFLA: oportunitats i accions per assolir-les

17 setembre 2018

(Editorial Setembre 2018) Des del 2017, qui més qui menys, en el món de la informació i les biblioteques, ha sentit parlar de l’IFLA Global Vision. L’IFLA és conscient que si volem contribuir, com a professionals, a tenir societats més informades, alfabetitzades i participatives hem de treballar de forma conjunta, hem de ser un col·lectiu fort i unit. Amb aquest objectiu, es va proposar analitzar de forma conjunta els reptes i oportunitats amb què ens enfrontem en aquest món globalitzat i trobar solucions entre tots, que tothom hi pogui dir la seva, que les propostes sortin d’una gran majoria de professionals.

Per tal de dur-ho a terme s’han organitzat, entre 2017 i 2018, enquestes i tallers a diferents nivells en què han pogut participar els professionals i les associacions de gairebé  200 països. El resultat de l’enquesta de 2017 va ser l’Informe d’IFLA Global Vision, amb els 10 reptes i oportunitats que milers de professionals de tot el món havien identificat com a claus per al nostre sector.

Durant el 2018 s’han començat a treballar aquests punts en tallers a nivell nacional per proposar accions concretes, després de triar-ne els cinc que es van considerar clau al nostre país.

Des del COBDC vam participar el mes de juliol en el taller que organitzava FESABID amb les associacions professionals espanyoles, i el resultat és un informe que proposa entre tres i cinc accions per a cadascun dels cinc reptes/oportunitats.

tallerfesabidifla2018

Les propostes es van passar a l’IFLA perquè les inclogui al banc d’idees que s’està creant, en el qual hi poden participar, també, els professionals d’arreu del món.

Les oportunitats que es van triar i les accions proposades van ser:

Oportunitat 2. Hem d’actualitzar els rols tradicionals en l’era digital.

 1. Educació dels usuaris davant un nou tipus d’informació. Professionals com a mediadors/formadors.
 2. Creació de noves fonts d’informació a partir de repositoris digitals i bases de dades. Curació de continguts. Col·laboració institucional = creadors d’informació.
 3. Accés més gran a col·lectius específics.

Oportunitat 3. Hem d’entendre millor les necessitats de la comunitat i dissenyar serveis que tinguin impacte.

 1. A més de la recollida sistemàtica de resultats (estudi quantitatiu), és necessari realitzar estudis qualitatius de l’activitat de les biblioteques per analitzar el retorn de la inversió.
 2. Incloure la versatilitat i transversalitat dels diferents professionals de la informació i establir col·laboració entre ells en el disseny de serveis.
 3. Incloure tecnologies i tendències disruptives (gamificació, intel·ligència artificial, etc.).

Oportunitat 4. Hem d’adaptar-nos als permanents canvis tecnològics.

 1. Crear xarxes d’intercanvi professional.
 2. Implicar ciutadans i estudiants d’altres sectors com a oportunitat d’aprenentatge per als bibliotecaris i les activitats de les biblioteques.
 3. Reforçar les aliances entre les associacions, les administracions i les empreses perquè el coneixement i l’adquisició de noves competències sigui més ràpida.
 4. Centrar els recursos econòmics en la contractació de més serveis i reduir la compra d’equipaments que no sempre es rendibilitzen.

Oportunitat 5. Ens cal més i millors promotors i defensors de la professió a tots els nivells.

 1. Treballar la imatge de la biblioteca cap a la societat i cap als polítics perquè sigui atraient. Dissenyar campanyes de màrqueting que mostrin el que realment és una biblioteca.
 2. Crear el dia de l’«orgull bibliotecari». Augmentar l’autoestima del bibliotecari.
 3. Aconseguir una presència més gran als mitjans i xarxes socials, tant de les biblioteques com dels professionals. Ser influencers.
 4. Dissenyar, promoure, difondre i explotar premis que donin visibilitat a les biblioteques en altres col·lectius.
 5. Reforçar els recursos econòmics i humans de les associacions perquè puguin continuar i augmentar les accions de lobby.

Oportunitat 7. Hem de desenvolupar un esperit de col·laboració.

 1. Incloure en la gestió i treball de les biblioteques accions que la converteixin en un node relacional entre els professionals i la comunitat (individus i grups), no només en centres d’atenció de les necessitats informatives dels usuaris. Mediació social i cultural.
 2. Crear xarxes i estructures de col·laboració entre bibliotecaris de tots els sectors i tipus de biblioteques.
 3. Reforçar la col·laboració de totes les associacions bibliotecàries a Espanya. Les organitzacions amb els mateixos objectius no poden treballar de forma separada.
 4. Alinear les estratègies de totes les institucions bibliotecàries. Potenciar el Consejo de Cooperación Bibliotecaria com a fòrum que alinea les estratègies en política bibliotecària entre biblioteques i entre altres agents de sectors propers, a nivell nacional i regional.

Tots els professionals ens hem de sentir implicats en aquestes accions, cadascun en el seu àmbit. Des del COBDC, com a associació, ens comprometem a seguir treballant per oferir la formació més adient per assolir aquests reptes, potenciar la col·laboració amb la resta d’associacions i plantejar accions per donar a conèixer la professió a la societat, les empreses i els polítics.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org