
El codi deontològic i la responsabilitat social dels professionals de les biblioteques
[Editorial Febrer 2020]. Fa pocs dies va tenir lloc a la Biblioteca Bon Pastor de Barcelona la presentació del darrer número de la revista Item, que se centrava en les biblioteques, la diversitat i la inclusió social. Es va parlar de molts temes, que es poden resseguir buscant #item67 en el fil de Twitter de @revistaItem i en d’altres. N’hi va haver un, però, que no apareix a Twitter i que ens interpel·la com a col·legi professional en primer terme i com a professionals en general. Es tracta dels deures que tenim envers els ciutadans i dels principis ètics que han de regular la nostra actuació com a professionals.
Cada professió es regeix per una sèrie de normes d’actuació i principis ètics, i els col·legis professionals tenen la funció de garantir el compliment de la bona pràctica i de les obligacions deontològiques de la professió.
Associacions de més de 60 països de tot el món han elaborat els seus codis deontològics, i el COBDC va ser uns dels primers a Espanya, en el sector de la informació. El 2004, va crear la Comissió de Deontologia que va elaborar el Codi Deontològic, aprovat en assemblea extraordinària el 2006. L’IFLA no va presentar un codi d’ètica fins el 2012, i en el cas espanyol no va ser fins el 2013 que FESABID va aprovar establir com a codi ètic nacional el text del Grupo de Trabajo de Ética Profesional de SEDIC, al qual s’han sumat la majoria d’associacions.
Tots ells, començant pel codi del COBDC, incideixen que els principis ètics que regeixen la nostra professió es basen en la Declaració Universal de Drets Humans, especialment en els articles 1 a 3, sobre la llibertat, la igualtat i la dignitat de totes les persones, sense distinció de raça, color, religió, llengua, sexe, etc.; els articles 18 i 19, sobre la llibertat de pensament i expressió, i el dret a buscar i difondre la informació; i els articles 26 i 27, sobre el dret a l’educació i a la vida cultural de totes les comunitats, i la protecció de la propietat intel·lectual i els drets d’autor.
Un dels elements bàsics dels drets humans és la informació, matèria primera de la nostra professió.
Som responsables de la seva recuperació, organització i difusió, de facilitar-hi l’accés a tothom. Tenim una responsabilitat social envers els ciutadans. El codi deontològic ens dona pautes i, al mateix temps, serveix per justificar la nostra actuació en aquells casos en què es planteja un dilema ètic, relacionat amb la llibertat d’expressió, amb la igualtat en l’accés a la informació sense discriminar ningú, el dret a la privacitat de les dades, etc.
I és aquest mateix codi deontològic el que dona sentit a les activitats i experiències que es van mostrar en la presentació de la revista Item; les accions per facilitar l’accés a l’educació a totes les persones, prestant especial atenció a aquelles que per les seves circumstàncies, físiques, intel·lectuals o socials tenen més dificultats per arribar-hi.
És aquest codi el que explica i dona sentit a la feina que fan a les biblioteques públiques com la del Bon Pastor i organitzacions com la Fundació Biblioteca Social; a les biblioteques universitàries, que treballen per un accés obert a la informació científica; a les biblioteques patrimonials, que digitalitzen el coneixement i el fan accessible a tothom, de forma gratuïta; a les biblioteques escolars, que procuren que els infants i joves tinguin accés a una literatura i una informació de qualitat, que serà la base d’uns ciutadans ben formats i informats; i a les biblioteques especialitzades, que vetllen perquè els professionals tinguin informació acurada, d’actualitat i de qualitat, per al desenvolupament de les seves tasques; i també vetllen per la protecció de dades (no sols de les personals, sinó també, i sobretot, de les dades sensibles), la propietat intel·lectual i industrial, la confidencialitat, etc.
Els principis que presenta el Codi són, d’alguna manera, inherents a la nostra professió, però mai està de més repassar-los, tant pel que fa a la relació amb la societat, com amb la resta de professionals, organitzacions i col·legi.