Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Èxit d'assistència a la visita a l'Arxiu de la Corona d'Aragó

26 gener 2018

La visita professional del mes de gener ha estat a l’Arxiu de la Corona d’Aragó del carrer dels Almogàvers, un edifici de nova planta que recull totes les activitats tècniques relacionades amb l’arxiu i està conformat per un equip de dotze arxivers.
Durant la visita del dijous 25 de gener, una quarantena de col·legiats hem pogut visitar la sala de consultes i el laboratori de l’arxiu, a banda de veure in situ alguns documents medievals originals, rebre

una magistral lliçó d’història per part de Rosa M. Gregori, cicerone del grup, i conèixer en profunditat el contingut i funcionament del sistema PARES.

L’arxiu, creat el 1318, celebra enguany set segles d’existència ininterrompuda, i és l’única institució europea en aquesta situació. De fet, l’arxiu va ser creat com a arxiu reial i va deixar d’exercir com a tal amb l’abolició dels furs arran del Decret de Nova Planta, el segle XVIII. Fins a llavors, havia estat un arxiu de la Corona, i a partir d’aquell moment va passar a ser un arxiu obert. Cal destacar també que l’ACA va crear el primer sistema arxivístic d’Europa.

Un període tant dilatat d’història dóna lloc a moltíssimes anècdotes. Per exemple, a diferència del que succeeix a molts d’altres territoris, la majoria de la documentació monàstica catalana desamortitzada es conserva a l’Arxiu de la Corona d’Aragó i no a Madrid, perquè Pròsper Bofarull, primer arxiver pertanyent al cos facultatiu, nascut el 1858, va tenir la visió de convertir l’Arxiu de la Corona d’Aragó en el que avui qualificaríem com a memòria històrica de la Corona d’Aragó.

Una altra curiositat és que, junt amb l’arxiu del Vaticà, és

l’únic que té documentació seriada i l’únic també a Europa que té dos documents qualificats com a memòria del món per la UNESCO: les Capitulacions de Santa Fe i un fragment del Beat. Finalment, és l’únic arxiu que té el segell de Patrimoni Europeu.

Us recomanem que visiteu l’exposició commemorativa dels 7 segles d’història de l’arxiu, que s’inaugurarà el juny.

Volem agrair tant a Glòria López com a Rosa M. Gregori Roig, professionals de l’ACA, la seva amabilitat i professionalitat.

6_registros_real_cancilleria.jpg Capitulacions_santa_fe

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Estem de vacances. Tornem l'1 de setembre.