
Les fake news com a oportunitat per als professionals de la informació i la documentació
Les notícies falses o fake news estan provocant un fort impacte social sobretot en els darrers anys. Tot i així, per als professionals del nostre sector és un fenomen que forma part de les nostres competències i que és tractat, principalment, des dos vessants. D’una banda, moltes de les nostres tasques diàries als nostres llocs de treball tenen com a objectiu fer una correcta tria de la informació, ja sigui per proporcionar un bon servei de referència o per cercar dades que millorin altres tasques (elaboració de guies de recursos web, curació de continguts per a les xarxes socials, etc.). De l’altra, amb la formació d’usuaris i l’alfabetització informacional s’han atorgar recursos i tàctiques als nostres usuaris per tal d’ensenyar-los on buscar dades, saber discernir les que són rellevants de les que no, etc. En aquest sentit, hi ha nombrosa bibliografia amb diferents experiències professionals enfocades a explicar les dues tasques.
Avui volem presentar-vos tres recursos sobre les fake news –un article, una infografia i un debat de SEDIC–, que pensem que us poden ser útils per entendre el fenònem de les notícies falses en el nostre sector i el paper que té el professional de la informació.
1. Article a les 15es Jornades Catalanes d’Informació i Documentació (COBDC 2018), d’Alexandre López-Borrull, Josep Vives i Gràcia i Joan-Isidre Badell. La irrupció de les fake news en l’ecosistema informacional, oportunitat o amenaça per al professional de la informació i la documentació?
Resum: Aproximació contextual al fenomen de les notícies falses en el camp de la informació i la documentació i al paper que els professionals del sector poden exercir eficaçment i eficientment en aquesta comunicació presentada a les darreres 15es Jornades Catalanes d’Informació i Documentació celebrades al 2018:
Els punts de què parlen els autors de la ponència són:
– La veritat i la postveritat, eina d’opinió i de combat ideològic
– Xarxes socials, entre la intel·ligència artificial i la cura manual de continguts
– Neutralitat bibliotecària, veritat i notícies falses
– Projectes i iniciatives del món de la informació
– Professionals de la informació, de nou al centre… si volem. Conclusions i propostes de futur
2. Infografia de l’IFLA (2017)
L’IFLA fa temps que ha posat el seu focus en les notícies falses i el paper que hi juguen les biblioteques i els professionals del nostre sector a través de l’alfabetització informacional: «Critical thinking is a key skill in media and information literacy, and the mission of libraries is to educate and advocate its importance».
Per donar més visibilitat als seus arguments va elaborar aquesta infografia on es donen 8 consells per valorar si una notícia es falsa:
3. Debat al butlletí CLIP de SEDIC (2018)
En el número 78 (juliol-desembre de 2018) del butlletí CLIP de SEDIC trobareu un debat moderat per Evelio Martínez sobre les fake news, que va comptar amb la participació de Javier Guallar, Alexandre López-Borrull, Sara Martínez Cardama, Aurora Cuevas Cerveró i Carlos Mateos Cidoncha. Amb ells es va parlar de curació de continguts, el paper de les biblioteques i l’alfabetització informacional, aspectes generals de les notícies falses associades als àmbits social i polític, la veritat i el pensament crític.