
Grup de treball de processos selectius: unifiquem criteris
(Editorial Maig 2019). En l’editorial d’abril podíem llegir les actuacions que fa el COBDC en defensa de la professió, tant davant l’administració pública com l’empresa privada. Pel que fa al món de l’administració pública, una de les funcions del Col·legi és vetllar perquè les convocatòries compleixin el que estableix el Sistema de Lectura Pública de Catalunya. Aquestes convocatòries són tan diverses com administracions públiques tenim al nostre territori (Generalitat, diputacions, ajuntaments), i això fa que, per diversos motius i, sovint, per desconeixement, les bases redactades no compleixin amb la normativa vigent.
Des de les centrals de biblioteques es detecta que, d’una banda, es reben consultes per part dels ajuntaments a l’hora de preparar convocatòries i, de l’altra, si els ajuntaments no han demanat assessorament, s’ha hagut de demanar en alguns casos, una rectificació perquè les bases no respectaven els barems establerts per la llei. A més a més, s’hi afegeix el continu debat sobre les titulacions exigides per accedir a aquestes places, relacionat també amb els canvis en l’àmbit educatiu.
Per donar solució a aquesta problemàtica, el passat 24 d’abril es va crear el Grup de treball de processos selectius, integrat per representants d’institucions amb responsabilitats en la gestió i suport a les biblioteques públiques: Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona, i coordinat pel COBDC. Aquest grup neix a proposta del Col·legi i amb l’objectiu d’elaborar documents amb uns criteris comuns que serveixin de model i de base per a les convocatòries dels processos selectius a les biblioteques públiques.
En una primera fase, s’han establert sis categories professionals, de les quals s’elaborarà un document model per a cadascuna: director/a bibliotecari/ària, tècnic/a bibliotecari/ària, director/a de biblioteca central urbana, sotsdirector, director/a tècnic/a auxiliar, tècnic/a auxiliar.
Des del Grup de treball de processos selectius som conscients de la variabilitat de les funcions que exerceixen els professionals que ocupen aquestes places en funció del municipi on es troben. Per això, no pretenem que els documents resultants siguin normatius, sinó més aviat uns models per tal que les administracions que hagin de redactar unes bases per a un procés selectiu tinguin un punt de partida que puguin adaptar segons les característiques i necessitats pròpies de cada territori. D’aquesta manera, s’unifiquen criteris i les convocatòries podran ser el màxim d’igualitàries possible.