
Els grups de treball, un dels principals actius del COBDC
[Editorial Desembre 2019]. Segur que us heu trobat a vegades amb col·legues, al voltant d’una taula, parlant d’aquells temes que us apassionen, relacionats amb la professió, o que hi podrien estar relacionats, perquè tot o gairebé tot el que ens interessa hi té cabuda, dins d’aquesta professió. També pot ser que hi hagi temes relacionats —o no— amb la professió i la vida en general que us preocupin, i hi voldríeu fer alguna cosa, però no sabeu com posar-vos-hi.
Us agradaria conèixer altres persones que també hi puguin estar interessades, compartir experiències i bones pràctiques, organitzar activitats, i que allò que us apassiona sigui més conegut, tingui més visibilitat. Que la resta de professionals, que potser no coneixen gaire el tema, el puguin conèixer millor, que hi hagi més formació relacionada.
Sabeu que el COBDC us ofereix un espai perfecte per a aquestes necessitats? Els grups de treball són comunitats reals on els professionals que tenen interessos comuns poden reunir-se, organitzar-se, treballar de forma conjunta, compartint experiències, organitzant activitats, seminaris, etc.
El COBDC els ofereix suport logístic, posant a la seva disposició els serveis administratius, les infraestructures i els mitjans de difusió del Col·legi; i entre d’altres coses, dona suport a l’organització de les activitats dels grups (seminaris, jornades, etc.). Per tal que aquest suport es pugui dur a terme correctament i sigui equitatiu, s’ha establert una normativa.
Els grups de treball són un dels actius importants del Col·legi. Tots els que en formem part ho som, però els grups de treball tenen un gran impacte perquè treballen conjuntament per a la professió. En aquest moment n’hi ha nou i segur que en podrien ser més.
- GT Bibliotecàries i Documentalistes: Dones visibles
- GT Biblioteques Escolars
- GT Biblioteca i còmics
- GT Biblioteques Infantils Bibbotó
- GT Publicacions en Sèrie
- GT Gestió documental
- GT Biblioteques i cinema
- GT Gestió de la Informació en Ciències de la Salut (GICS)
- GT Reserva i Llibre antic
Cada grup s’organitza com vol, i fan coses tan variades com la participació en l’elaboració de les pautes del CSUC de col·leccions especials i fons d’arxiu i en les pautes de manuscrits (Grup de Reserva i Llibre antic); la trobada d’intercanvi d’experiències amb les biblioteques de la demarcació de Lleida, amb el tema «Els habitants de la biblioteca: accions de dinamització de petit format amb infants i joves» (Grup BibBoto); o la col·laboració en les bibliografies temàtiques i de novetats del SIS del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (Grup de Biblioteques i Cinema, Grup de Publicacions en Sèrie), etc.
D’altra banda, com a experts en el seu àmbit resolen consultes puntuals d’altres professionals per desenvolupar els seus projectes. A les memòries anuals del Col·legi podeu trobar totes les activitats que duen a terme.
Alguns tenen un blog on difonen les seves activitats:
- GT Bibliotecàries i Documentalistes: Dones visibles
- GT Publicacions en Sèrie
- GT Biblioteques Infantils Bibbotó
o perfils en una o més xarxes socials:
- GT Bibliotecàries i Documentalistes: Dones visibles a Twitter (@GTDonesCOBDC)
- GT Biblioteques Escolars a Twitter (@GTBescolars)
- GT Biblioteques Infantils Bibbotó a Twitter (@bibbotogrup)
- GT Biblioteca i còmics a Instagram (@grupcomic) i a Facebook (Grup còmic)
- GT Gestió de la Informació en Ciències de la Salut (GICS) a Twitter (@grupgics)
- GT Publicacions en Sèrie a Twitter (@GTserie)
Un dels esdeveniments més importants del COBDC són les Jornades Catalanes d’Informació i Documentació, i en elles els grups de treball tenen un paper important, se’ls reserva un espai perquè presentin projectes, organitzin seminaris, mostrin la seva activitat.
Ja ho sabeu, si us apassiona algun tema relacionat (o no) amb la professió i voleu compartir aquesta passió amb altres persones, els grups de treball del COBDC us esperen.