Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Hervé Falciani parla sobre les fake news al programa El món a Rac1

25 gener 2019

A finals de l’any 2018 al programa de ràdio El món a Rac1, Jofre Llombart i el seu equip (Josep Maria Ganyet i Jordi Sellas) van entrevistar a Hervé Falciani, el responsable de la filtració de dades d’evasors fiscals més important de la història. En aquesta entrevista el tema central van ser les fake news o notícies falses.

Segons l’equip del programa, les fake news són «missatges molt simples que donen resposta a problemes molt complexes» que, a més, tenen un component humà, ja que les persones estan més interessades en les notícies dolentes que en les bones, i per aquesta raó es difonen més les primeres. A més a més, són similars als virus per la seva elevada expansió. Aquest fet es pot pal·liar tot avançant-nos a les notícies falses sobre un tema concret publicant notícies correctes i contrastades. Així, quan es difonguin les falses hi haurà més dades que donaran una visió més real de la notícia.

Entre els aspectes tractats a l’entrevista destaquem la transparència, la privacitat de les persones a Internet com a creadores de continguts, la importància de la filtració de les dades i de contrastar-les adequadament abans de difondre-les. En aquest sentit, segons Falciani, la clau és en la tecnologia de la informació: ordenar i classificar la informació per saber l’origen de la notícia, així com el context de les dades i la diversitat de les fonts. També apunta al desig que Internet passi de ser una eina de difusió sense control a una eina amb què es pugi seguir el rastre de la informació fins al seu origen i saber qui n’és el responsable.

Llombart opina que els propers anys seran una època d’or per als periodistes, ja que la informació s’ha de contrastar abans de difondre-la. En aquest sentit, volem fer visibles els professionals del nostre sector que treballen en mitjans de comunicació (escrits, audiovisuals, etc.) donant suport als periodistes en la seva feina diària, ja que són referents a l’hora de filtrar i contrastar dades.

Podeu escoltar l’entrevista sencera aquí:

Fotografia: Rac1

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org