Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

IFLA. Environment, Sustainability and Libraries

26 juny 2024

Gener de 2022

Què és una biblioteca sostenible?

El terme medi ambient fa referència a l’entorn o les condicions en què viuen i es relacionen els éssers humans, les organitzacions, els animals o les plantes. L’entorn pot ser natural, social o cultural.

El concepte desenvolupament sostenible és un desenvolupament que «satisfà les necessitats del present sense comprometre la capacitat de les generacions futures de satisfer les seves pròpies necessitats» (El nostre futur comú, Informe Brundtland, ONU).

El medi ambient actual està en perill a causa del canvi climàtic i altres amenaces, incloent-hi les desigualtats socials. Totes les organitzacions haurien de lluitar per protegir el medi ambient mitjançant el desenvolupament sostenible. Això inclou tota mena de biblioteques, que poden tenir un paper actiu i significatiu en el desenvolupament sostenible.

Una biblioteca ecològica i sostenible és una biblioteca que pren en consideració la sostenibilitat mediambiental, econòmica i social. Les biblioteques ecològiques i sostenibles poden ser de qualsevol mida, però haurien d’apostar per la sostenibilitat amb els aspectes següents:

 • Edificis i equipaments ecològics: les emissions o la petjada ecològica de l’edifici i de l’equipament es redueixen activament.
 • Principis ecològics per a l’oficina: les rutines i els processos operatius són ambientalment sostenibles.
 • Economia sostenible: es restringeix el consum i es desenvolupen pràctiques avançades d’economia circular i col·laborativa, que es fan accessibles a la comunitat.
 • Serveis bibliotecaris sostenibles: la informació rellevant està actualitzada i els usuaris poden accedir-hi fàcilment. S’ofereixen espais compartits, dispositius i educació ambiental i el funcionament és eficient. La biblioteca té una empremta ecològica positiva.
 • Sostenibilitat social: es vetlla per una bona educació, així com per l’alfabetització, el compromís amb la comunitat, la diversitat intercultural, la inclusió social i la participació en general. La biblioteca treballa activament per reduir la desigualtat.
 • Gestió mediambiental: els objectius mediambientals són específics, mesurables, assolibles, realistes i limitats en el temps (SMART, per les seves sigles en anglès), i la biblioteca treballa per reduir el seu propi impacte negatiu sobre el medi ambient. La política mediambiental de la biblioteca, la seva implementació i els resultats de les tasques mediambientals es comuniquen a un públic més ampli.
 • Compromís amb objectius i programes mediambientals generals: el compromís es guia pels objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU, l’Acord de París i certificats i programes mediambientals similars.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org