Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Iniciem les #17JCID

23 desembre 2023

Des del COBDC estem preparant la propera edició de les Jornades Catalanes d’Informació i Documentació amb el lema I si…? Una lectura distòpica de la professió que se celebraran els dies 23 i 24 de maig de 2024.

Any 2049. Ens crèiem indispensables, insubstituïbles i necessaris, compartíem experiències i reflexions a les xarxes socials per mostrar-nos a tothom, portàvem totebags amb un munt de frases boniques i inspiradores, canalitzàvem les nostres emocions en espais reduïts o de manera solitària i pensàvem que a nosaltres mai ens tocaria desaparèixer… Massa tard.

Les biblioteques han deixat de ser necessàries. Tot el saber està mediatitzat per les grans companyies i empreses que van observar com la informació és poder i, encara més, és capital. La ciutadania ha claudicat. Pocs ens troben a faltar. Els professionals hem estat substituïts per una intel·ligència artificial que es dedica a donar biaixos de confirmació en comptes d’alimentar l’esperit crític. No s’innova sinó que s’alimenta el relat principal. Les decisions les prenen els de sempre. S’han eliminat els projectes de ciència ciutadana i els espais de participació i col·laboració, les biblioteques i centres d’informació han desaparegut juntament amb la democràcia i tots els ODS. Allò social ha quedat relegat a les trobades familiars i les col·leccions han deixat de ser un baluard en l’accés lliure a la informació, el coneixement i la cultura. 

I ara, just en aquests moments, és quan algunes professionals recorden amb nostàlgia com ens organitzàvem col·lectivament per batallar allò que creiem necessari, fèiem del COBDC la nostra eina de representació, vèiem que les biblioteques eren —igual que nosaltres— el pal de paller d’una societat democràtica, alimentàvem l’esperit crític i esdeveníem espais socials, àgores de pensament i creació, formàvem a infants, joves, adults i gent gran per a ser ciutadans/es de ple dret, lluitàvem perquè llegissin i comprenguessin el que llegien, insistíem en innovar cada cop millor, establíem i manteníem una xarxa d’expertesa impressionant, compartíem bones pràctiques que s’expandien, formàvem i ens formàvem per millorar cada dia i, el més important, crèiem amb allò que fèiem.

La ficció, moltes vegades, esdevé un avís a navegants, una projecció de realitats alternatives, un relat d’altres mons possibles, una abraçada a la imaginació. La ficció —i nosaltres ho sabem millor que ningú— pot acostar-se molt a la nostra realitat tangible. Davant d’això, aquest any la Junta del COBDC ha decidit imaginar una distopia que alimenti la nostra ment professional per batallar el present. Un present que construïm nosaltres i que volem més utòpic per tal que ens faci caminar.

Arrenquem, així, una crida a la participació de totes les professionals que treballeu dia a dia per millorar els serveis, espais i usos dels equipaments relacionats amb la informació, la documentació, la recerca i la biblioteconomia. Us convidem a participar amb les vostres aportacions a propòsit dels següents eixos temàtics:

Eix Professional: I si… els professionals deixen de ser bibliotecàries?

I si … el nom o la designació professional no fa la cosa?  I si … acceptem les especialitzacions dins les biblioteques (públiques, universitàries, especialitzades, etc.) com en d’altres països més desenvolupats que el nostre, on es contracten a professionals especialitzats, i no sols amb coneixements genèrics?

Eix Tecnològic: I si… les màquines prenen autonomia?

I si… les màquines ja no estiguessin al nostre servei perquè prenen prou autonomia per prendre decisions. I si… no tenim en compte l’ètica i els principis de qualsevol experiència humana com a base decisions?

Eix Social: I si… la biblioteca no fos democràtica? 

I si…els espais públics i de reunió o culturals són exclusivament de pagament o s’hi ha de fer despesa comercial per gaudir-ne? I si … les biblioteques depenessin exclusivament de corporacions i empreses privades? I si… el discurs únic i la censura dominés l’accés a la informació?

Eix Tendències: I si … en el futur les biblioteques no existissin?

I si…els ciutadans no tinguessin cap biblioteca d’accés lliure a l’abast? I si…els ciutadans no tinguessin cap espai públic on trobar-se per potenciar l’esperit crític?

COMUNICACIONS
Format: comunicacions científiques, textos inèdits que es presenten al comitè científic. El Comitè Científic de les Jornades revisarà les propostes i si són acceptades us retornarà un comentari per a continuar amb el circuit habitual d’acceptació de textos.
Presentació de textos inèdits:
Fins al 22 de gener de 2024 a 17jornades@cobdc.org

Instruccions:
La proposta de comunicació ha d’incloure els elements següents:

 • títol de la comunicació
 • nom complet, càrrec i lloc de treball de l’autor o autors
 • dades de contacte (correu electrònic i telèfon)
 • resum descriptiu (1000 paraules, cos Arial 11) on es presentin els objectius, la hipòtesi de treball, la metodologia emprada, la bibliografia i les conclusions
 • paraules clau (5/10) etiquetes o hashtags com en el cas dels pòsters i experiències.


Indica en l’assumpte de correu: [COMUNICACIÓ] Proposta nom cognoms: títol
Anomena el fitxer adjunt en format word: COMUNICACIÓ_Nom_Cognoms_Títol breu


EXPERIÈNCIES
Els formats de presentació de les vostres aportacions professionals poden ser:
Format: bones pràctiques que es duen a terme en biblioteques, centres de documentació, entitats o administració pública. El Comitè Científic de les Jornades revisarà les propostes i si són acceptades us retornarà un comentari per a continuar amb el circuit habitual d’acceptació de textos.
Presentació de propostes:
Fins al 22 de gener de 2024 a 17jornades@cobdc.org


Instruccions:

 • resum de l’experiència (un mínim de 1.000 paraules, cos Arial 11) on s’expliqui la iniciativa, acció, activitat o esdeveniment
 • impulsors (noms i entitat que es representa)
 • dades de contacte (correu electrònic i telèfon)
 • etiquetes o #hashtags per definir i agrupar millor les experiències


Indica en l’assumpte de correu: [EXPERIÈNCIA] Proposta nom cognoms: títol
Anomena el fitxer adjunt en format word: EXPERIENCIA_Nom_Cognoms_Títol breu


PÒSTERS
Format: pòsters científics, format visual amb informació resumida i concreta. Els pòsters seran revisats pel Comitè Científic de les Jornades i si són acceptats us retornarà un comentari per a continuar amb el circuit habitual d’acceptació de pòsters.
Presentació de proposta de pòsters:
Fins al 22 de gener de 2024 a 17jornades@cobdc.org


Instruccions:
La proposta de pòster ha d’incloure els elements següents:

 • títol
 • autor(s), institució(ns)
 • dades de contacte (correu electrònic i telèfon)
 • un breu resum (entre 300 i 500 paraules)

Es recomana que inclogui:

 • introducció
 • metodologia
 • etiquetes o #hashtags per definir i agrupar millor els pòsters
 • resultats
 • conclusions
 • taules i figures (amb peu)

Indica en l’assumpte de correu: [PÒSTER] Proposta nom cognoms: títol
Anomena el fitxer adjunt en format word: POSTER_Nom_Cognoms_Títol breu


Totes les propostes rebudes a la bústia 17jornades@cobdc.org han d’indicar quin format presenten i una persona de contacte fixa durant tot el procés de participació.


Esperem que aquesta proposta us engresqui a fi de relatar i fer difusió de la nostra feina, en definitiva, CONSTRUIR PROFESSIÓ.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org