Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Internet de las cosas: la tecnología revolucionaria que todo lo conecta

28 setembre 2016

És cert que la tecnologia és cada cop més present a les nostres vides. Segurament, molts de nosaltres ja no podem estar-nos-en de mirar el mòbil per realitzar accions diverses: parlar amb els nostres amics per whatsapp, consultar el correu, saber quin temps farà avui, mirar quines noves fotografies ha compartir la família a Facebook, buscar pis, estar al dia de les darreres novetats en el nostre sector, etc.

Aquestes petites accions poden fer que el nostre dia a dia sigui més complet o mes sorollós, segons la nostra forma de ser i el nostre criteri personal. Recordem que no són les tecnologies, sinó l’ús que en fem el que fa que siguin adequades per a nosaltres.

En els darrers temps s’està parlant d’un pas que va més enllà d’allò a què estem acostumats. Es tracta de l’Internet de les coses. La idea explicada d’una forma molt senzilla és la següent: què passaria si cada objecte que tenim ens proporcionés dades útils i relacionades amb la seva funció? Veiem-ne un exemple: el nostre despertador sona cinc minuts més tard de l’habitual, ja que està connectat a Internet i sap que el tren que agafem diàriament arribarà a l’estació amb cinc minuts de retard. Això també passaria amb el nostre paraigües (que ens avisaria de si cal que l’agafem), les nostres sabatilles de córrer (que portarien incorporat un podòmetre per saber què hem fet), etc.

Per tant, el concepte seria la suma de tres elements: un objecte físic que incorpora un controlador o sensor, i Internet. Això ens facilitaria que en lloc d’un o dos dispositius molt potents (mòbil, tauleta, ordenador portàtil, etc.), tindríem nombrosos dispositius amb poca potència (paraigües, despertador, sabatilles, nevera, etc.).

Aquest és el plantejament base d’aquest concepte conegut com a Internet de les coses. Per saber-ne més sobre aquest tema us recomanem la lectura d’un llibre que podeu trobar a les biblioteques públiques:

McEwen, Adrian. Internet de las cosas: la tecnologia revolucionaria que todo lo conecta. Anaya multimedia, 2015

Si voleu ampliar més dades, podeu consultar la Declaració de Maurici (2014) realitzada durant The International Conference of Data Protection and Privacy Commissioners.

Hi veieu alguna relació de l’Internet de les coses amb el nostre sector? Escriu-ne la teva opinió en els comentaris.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
    0
    La teva cistella
    La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
    Parlem!
    1
    En què et podem ajudar?
    El xat del COBDC
    Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org