Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Item 57, al carrer!

4 novembre 2013

Ja podeu accedir en exclusiva a través de la intranet del Col·legi a la versió electrònica del número 57 d’Item, que rebreu, impresa, en el vostre domicili en les properes setmanes.

Aquest número d’Item, coordinat per l’Albert Díaz Mota i la Mireia Pérez Cervera, està centrat en les dades, com element cel·lular de la nostra professió. Ens ho expliquen a l’editorial que reproduïm a continuació:

«Fa més d’una dècada que la nostra professió viu sota l’embat periòdic de noves oportunitats laborals en forma de nous perfils professionals: arquitecte de continguts, expert en usabilitat, webmaster, gestor del coneixement… i altres més recents com content curator i community manager. Perfils aparentment allunyats de la biblioteca per a una professió que, fa aproximadament cinc anys, va renunciar fins i tot a la seva denominació tradicional, almenys en la seva etapa formativa, amb l’aparició dels estudis d’Informació i Documentació.

En altres ocasions, les oportunitats no tenen com a origen un nou perfil professional, sinó una nova tendència o realitat. Aquestes oportunitats no ho són només per als professionals, sinó també per a les mateixes biblioteques, per tal de recuperar un espai rellevant en les institucions o administracions de les quals depenen. Alguns exemples que s’han anat produint podrien ser la digitalització, l’emmagatzematge dels objectes digitals en repositoris, la seva gestió i l’obertura en forma d’open data, etc.

Aquest número d’Item està més centrat en aquest segon tipus d’oportunitat. No es parla tant de nous perfils com d’un nou centre d’atenció i possible escenari de noves oportunitats professionals: les dades. Gestionar dades o amb dades ni és nou ni aliè a les tasques del bibliotecari-documentalista. No obstant això, com ens diuen en Genís Roca i l’Óscar Marín a les seves entrevistes, s’està produint un nou fenomen, la producció d’un nou flux de dades provinent de la nostra expansiva participació a les xarxes socials o fins i tot amb un origen molt més inanimat, com les dades que pot recollir i facilitar un telèfon mòbil, un terminal de lectura de targetes de crèdit o les mateixes ciutats convertides en «intel·ligents» recol·lectores de dades. I aquest fenomen és ja conegut com a big data.

Per altra banda, l’Ignasi Labastida i en Llorenç Arguimbau ens parlen de les dades de recerca, més nombroses i obertes que mai, com un escenari ple d’incògnites i a la vegada d’oportunitats, especialment per a les biblioteques de recerca, universitàries i centres de recursos.

Però també coneixerem nous perfils, ja que, com ens expliquen la Karma Peiró i en Javier Guallar, l’aplicació de conceptes com big data o open data en un sector com el periodisme ha facilitat l’aparició del periodista de dades, una nova pràctica professional que els bibliotecaris-documentalistes haurien, com a mínim, de seguir de prop. I l’Óscar Marín, per la seva banda, ens explicarà què són un enginyer de dades i un científic de dades.

Queden per una altra ocasió altres aspectes relacionats i no menys rellevants, com la visualització de dades (tant de bo puguem veure durant els propers anys professionals de la informació i la documentació treballant en aquest sector o especialitzant-se en alguns dels estudis de màster o postgrau sobre aquesta temàtica) o el linked open data, que reclama ja un full de ruta i projectes d’envergadura a Catalunya, com els que podem veure en d’altres comunitats i països.

Si és cert que els canvis propicien oportunitats, no ho és menys que les oportunitats s’han d’aprofitar i sovint requereixen també adaptació i millora de les pròpies habilitats com a professionals. Quan la feina del documentalista perd l’aixopluc de la biblioteca, l’administració pública o la universitat, i s’entra en un terreny compartit amb altres professionals, sembla necessari mantenir un esperit obert a la recerca d’eines,
estàndards i pràctiques professionals que poden ser diferents dels emprats habitualment, i que poden facilitar la incorporació dels professionals de la Informació i la Documentació a l’àmbit privat i empresarial.

Això comporta una especial atenció a la pròpia formació tècnica, que contempli especialitzacions resultants de la combinació dels estudis d’Informació i Documentació amb d’altres disciplines (comunicació, periodisme, informàtica, estadística, visualització, etc.). La qual cosa inclou, també, l’assistència i participació en jornades i congressos d’àmbits no sempre directament relacionats amb la nostra professió. Només sobre el tema que ara ens ocupa, hem tingut l’oportunitat de participar recentment en esdeveniments sobre periodisme de dades, visualització, big data, etc., i com a col·lectiu que reclama presència en tots els àmbits laborals relacionats amb la Informació i Documentació, no ens podem permetre estar al marge.

Aquest no serà el darrer nou escenari que es posarà de moda, i molt probablement continuaran apareixent nous perfils que ens semblaran inspirats en les nostres pràctiques i coneixements. Que les dades, la informació i la comunicació siguin valors a l’alça, en tot cas sembla una bona notícia.»

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org