Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

El GT de Lectura Pública i Biblioteques de la Mancomunitat Cultural aconsella la reobertura de les biblioteques a partir del dia 1 de juny en endavant

8 maig 2020

El 28 d’abril vam conèixer les quatre fases de desconfinament previstes pel Govern central, on les unitats d’informació (arxius i biblioteques) estaven incloses (4 de maig i 11 de maig, respectivament) i que us vam comentar en una noticia al Document. Tot i que existeixen diversos protocols sobre com hauria de ser aquesta reobertura, dels quals us vam parlar a l’editorial «Reflexions al voltant de la reobertura de les biblioteques», l’evolució de la situació sanitària té una afectació directa en la consecució d’aquestes fases.

En el nostre àmbit, us recordem que el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, en col·laboració amb les diputacions catalanes i Biblioteques de Barcelona, va acordar una sèrie de fases per a la recuperació progressiva dels serveis, que poden ser d’utilitat per a qualsevol tipus de centre.

Ahir, el Grup de Treball de Lectura Pública i Biblioteques de la Mancomunitat Cultural va compartir el seu parer sobre la reobertura d’unitats d’informació aconsellant que no s’obrin fins l’1 de juny, ja que actualment no es donen les condicions sanitàries adequades. En aquesta nota de premsa s’estipula que:

«No recomanem fer efectiva la reobertura de les biblioteques el proper dia 11 de maig i emplacem els seus titulars i gestors a considerar l’obertura efectiva dels serveis —sempre que es donin les condicions necessàries i s’apliquin les mesures de protecció individual i col·lectiva— a partir del dia 1 de juny de 2020 en endavant».

La prestació dels serveis dels equipaments inclosos en el Sistema de Lectura Pública s’haurien de guiar per la recuperació progressiva en base a les següents fases:

 • Fase 0: Adequació. Preparació de les instal·lacions i adaptació dels serveis
 • Fase 1: Préstec. Servei de préstec de documents prèvia reserva per part l’usuari a través de mitjans telemàtics o telefònics. Devolució dels documents en préstec per part dels usuaris en els espais especialment habilitats
 • Fase 2: accés limitat als espais de les biblioteques
 • Fase 3: programació d’activitats culturals, sessions de formació
 • Fase 4: recuperació total dels serveis i tornada a la normalitat. Per poder passar progressivament d’una fase a la següent, i amb l’objectiu de garantir la seguretat dels usuaris i del personal de les biblioteques, els responsables d’aquests equipaments hauran de tenir en compte els següents aspectes:
  • Les condicions sanitàries locals
  • Les disposicions i recomanacions generals i de les seves corporacions locals
  • La disponibilitat de recursos humans i materials suficients per prestar el servei

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org