Item: revista de biblioteconomia i documentació
Item és la publicació professional del Col·legi i recull treballs originals que expressen experiències, bones pràctiques i treballs de recerca relacionats amb tasques, equipaments i serveis d’informació i documentació.
Segueix-nos!
Item recull treballs originals que expressen experiències, bones pràctiques i treballs de recerca relacionats amb tasques, equipaments i serveis d’informació i documentació.
- Base de datos de Ciencias Sociales y Humanas (ISOC)
- BEDOC
- Library and Information Science Abstracts (LISA)
- Resúmenes de Información y Documentación (ReID)
- Temària
2 números l’any.
- Número solt: 40 €
- Les subscripcions se sol·liciten a la secretaria del Col·legi.
- Els membres del Col·legi reben la revista en format digital gratuïtament.
- La revista està disponible en accés obert a RACO.
Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya
cobdc@cobdc.org
Telèfon: 93 319 76 75
Es fa intercanvi amb les publicacions que es consideren d’interès per al Col·legi.
El Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya no aprova ni fa seus els continguts, opinions i dades que continguin els articles i col·laboracions publicats a la revista Item de la mateixa manera que no garanteix la seva licitud, veracitat, i fiabilitat. La responsabilitat del contingut és exclusivament dels seus autors.
El Col·legi Oficial de Biblitecaris-Documentalistes de Catalunya no és responsable, ni indirectament, ni subsidiàriament dels danys i perjudicis de qualsevol naturalesa derivats dels continguts que puguin produir a tercers. Amb caràcter enunciatiu i mai de limitació, el Col·legi no serà responsable pels danys i prejudicis que es derivin de la infracció dels drets de propietat intel·lectual i industrial i el compliment defectuós o incompliment dels compromisos contractuals adquirit vers tercers, o la realització d’actes de competència deslleial, publicitat i continguts il·lícits
La revista Item publica textos originals, és a dir, no acceptarà articles que s’hagin publicat anteriorment en altres revistes o que hagin format part d’altres publicacions. L’autor es compromet a no publicar el mateix treball en una altre publicació sense l’autorització escrita de la revista Item.
Els autors dels articles publicats a la revista Item tenen el permís de reproduir-los en les seves webs personals o en dipòsits institucionals als quals estiguin vinculats, sempre i quan en citin la font original i la revista estigui disponible en accés obert.
El Consell editor es reserva el dret a no publicar treballs que no s’ajustin a la política editorial de la revista ni als àmbits de treball dissenyats.
La llengua de la publicació és el català i el Consell editor de Redacció es reserva el dret de publicar o traduir articles escrits en altres llengües.
Ítem: revista de biblioteconomia i documentació vol ser un mitjà d’expressió, d’informació i de formació permanent per a tots els col·legiats i subscriptors. El seu àmbit temàtic és la teoria i la pràctica de les disciplines vinculades als treballs d’obtenció, anàlisi i difusió de la informació enregistrada en documents de qualsevol suport, i en qualsevol àmbit del coneixement (biblioteconomia, documentació i arxivística en són les més afins).
La revista Ítem: revista de biblioteconomia i documentació admet contribucions de treballs originals d’experiències, bones pràctiques i aplicació sobre els diversos aspectes de la biblioteconomia, la documentació i l’arxivística.
La llengua de la publicació és el català. En el cas que es presenti un article en llengua diferent al català (castellà, anglès o francès, principalment), si els autors pertanyen a la comunitat lingüística catalana, es demanarà la corresponent versió catalana.
El Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya no aprova ni fa seus els continguts, opinions i dades que continguin els articles i col·laboracions publicats a la revista Ítem, de la mateixa manera que no garanteix la seva licitud, veracitat i fiabilitat. La responsabilitat del contingut és exclusivament dels seus autors.
El Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya no és responsable, ni indirectament ni subsidiàriament dels danys i perjudicis de qualsevol naturalesa derivats dels continguts que puguin produir a tercers. Amb caràcter enunciatiu i mai de limitació, el Col·legi no serà responsable pels danys i perjudicis que es derivin de la infracció dels drets de propietat intel·lectual i industrial i el compliment defectuós o incompliment dels compromisos contractuals adquirits vers tercers, o la realització d’actes de competència deslleial, publicitat i continguts il·lícits.
En el cas de males pràctiques, el Consell Editorial seguirà el Code of conduct and best practices guidelines for journal editors desenvolupat pel COPE (Committee on Publication Ethics).
Tots els treballs que s’enviïn a la revista Item per publicar-se hauran de ser textos originals no publicats amb anterioritat i en els quals no s’hagin copiat o plagiat altres obres, ni parcialment ni en la seva totalitat.
Els autors dels articles publicats a la revista Ítem tenen el permís de reproduir-los en les seves webs personals o en dipòsits institucionals als quals estiguin vinculats, sempre i que en citin la font original i la revista estigui disponible en accés obert.
El Consell Editorial es reserva el dret a no publicar treballs que no s’ajustin a la política editorial de la revista ni als àmbits de treball dissenyats.
El Consell Editorial és responsable de l’avaluació de les contribucions rebudes. Aquest pot, al seu torn, sotmetre-les al judici d’un expert en la matèria. En tot cas, la decisió de publicar o no l’article correspon al Consell Editorial, que la comunicarà als autors en el termini més breu possible i no superior als dos mesos des de la recepció de l’original.
TRAMESA
Els originals s’han d’enviar per correu electrònic a l’adreça: item@cobdc.org
Prèviament a la tramesa de l’article, cal enviar un resum de 150-200 paraules on es presenti el contingut essencial de la contribució i les principals aportacions. A partir del resum, el Consell Editorial de la revista valorarà l’interès i pertinència de la contribució que comunicarà als autors en un termini màxim de quinze dies.
Per poder garantir-ne la revisió a cegues, els elements identificadors següents han de presentar-se en un fitxer a banda:
- Títol en català, castellà i anglès.
- Autoria i filiació: nom de l’autor, càrrec, lloc de treball, adreça correu-e i telèfon.
EXTENSIÓ
L’extensió recomanada de les contribucions està entre un mínim de 12.000 i un màxim de 19.000 caràcters sense comptar espais (5-8 pàgines de Word a uns 2.400 caràcters per pàgina sense comptar espais).
Format
Els originals s’han de lliurar en forma de fitxer electrònic, preferentment en Word (.doc, .docx) o .rtf.
La contribució ha de contenir:
- Títol en català, castellà i anglès.
- Resum de 100-150 paraules en català, castellà i anglès.
- Paraules clau ( entre 4 i 6) en català, castellà i anglès.
IMATGES, FOTOGRAFIES, GRÀFICS…
Les imatges, fotografies i figures (gràfics, captures de pantalla, etc.) s’han d’enviar per separat i cal indicar-ne la localització exacta dins del text. Han d’anar numerats consecutivament (Figura 1, Taula 1, etc.) i amb un títol breu i descriptiu que serà el text que apareixerà publicat al peu. Els fitxers d’imatge s’han de presentar en alta qualitat, preferentment en .jpg o .tiff i d’un tamany mínim de 250 Kb.
Les taules i gràfiques que se’n derivin s’han d’enviar preferentment en Excel (.xls, .xlsx), amb el detall de les dades originals.
La inclusió de les imatges en la publicació i el disseny dependrà de la maquetació final definitiva de la revista.
FORMAT DE PÀGINA I TIPUS DE LLETRA
El text ha d’estar alineat a l’esquerra. Cal emprar, com a mínim, un cos d’11 punts i un interlineat de paràgraf d’1,5.
Els paràgrafs se separen per una salt de línia en blanc, no cal sagnar-los. Abans del títol d’un epígraf nou cal deixar dues línies en blanc.
EPÍGRAFS DELS APARTATS
Els epígrafs dels apartats i subapartats aniran en negreta i es numeraran tots amb: 1., 1.1., 1.2., 2., 2.1., 2.2., etc., excepte els d’Introducció i de Bibliografia.
FOTOGRAFIA DE L’AUTOR/A
En el cas que l’original s’accepti per a la publicació es demanarà una fotografia de retrat de l’autor/a de pla mitjà curt o bust (que agafi el cap i fins a mig cos). El fitxer ha de ser en alta qualitat, preferentment en .jpg o .tiff, i d’un tamany mínim de 250 Kb.
TRADUCCIÓ DE NOMS PROPIS
Els noms d’entitats i organismes no es traduiran mai i es faran constar en l’idioma original. Si el nom de l’entitat es dóna en una llengua que no sigui el català, el castellà, el francès, l’italià, el portuguès o l’anglès, es recomana donar a continuació, entre parèntesis, la traducció al català. També se’n pot donar la traducció si es considera que el nom original presenta alguna dificultat per a ser comprès.
Exemples:
Generalitat Valenciana
Högskolan i Borås (Col·legi Universitari de Borås)
Ministerio de Cultura
New York Public Library
Tractament tipogràfic de noms d’elements diversos
Tipus d’element | Tractament tipogràfic | Exemples |
Monografies | Cursiva i majúscula inicial (i aquells elements que hi hagin d’anar, com ara noms propi) | Manual d’estil Vida privada La Galatea |
Publicacions en sèrie | Cursiva i majúscula inicial (i aquells elements que en la llengua del títol hagin d’anar en majúscula) | Ítem: revista de biblioteconomia i documentació Scientific American Library Journal |
Parts components, articles, cançons, poemes, col·leccions | Rodona, majúscula inicial (íd.) i entre cometes baixes | «Llista de novetats» «Mediterráneo» «Eines i instruments» |
Noms propis (de persones i d’entitats, jornades, congressos, exposicions, etc.) | Totes les inicials majúscules | Jordi Rubió i Balaguer Departament d’Ensenyament Ministerio de Cultura Bibliothèque nationale National Library Jornades Catalanes d’Informació i Documentació |
Conceptes, càrrecs | Minúscules (si són sigles, en majúscula.) o per a destacar un terme en el text. | formulari dinàmic el ministre de Cultura IVA …podem considerar-lo estructurat, enfront de… |
Recursos electrònics | Cursiva i majúscula inicial | Biblioteca digital hispánica Teseo El web de les ciències socials: recursos d’Internet Iwetel |
Paraules en altres idiomes | Cursiva | advocacy feeds |
Termes citats | Entre cometes | Busqueu el terme «energia nuclear» a la base de dades |
Usos metalingüístics | Cursiva | Aquesta forma és coneguda amb el terme recurs continu. |
Programes, xarxes, llenguatges i protocols informàtics | Totes les inicials majúscules | Internet Visual Basic Script Java Microsoft Windows |
Fitxers informàtics, opcions de menú, botons | Entre cometes | “formulari.htm” “llista.asp” “Activa l’edició” “Anomena i desa” |
ÚS DELS SGNES DE PUNTUACIÓ: APÒSTROFS, COMETES I GUIONETS
Els apòstrofs i les cometes han de ser rectes, mai inclinats:
– Apòstrof: ‘
– Cometes:” “
Les cometes que s’han d’utilitzar com a principals són les altes dobles: ” “. Si mai han de conviure cometes dins cometes, s’han d’utilitzar també les simples. L’ordre jeràrquic és el següent:
Primer nivell: cometes altes dobles (” “)
Segon nivell: cometes altes simples (‘ ‘)
Exemple: Segons paraules del programador, “no hem d’oblidar-nos d’accedir al menú ‘Canvi de paraula clau’ per assegurar-ne el funcionament”.
Els guions de les enumeracions i dels incisos han de ser llargs (-). Entre intervals numèrics (pàgines, anys, etc.), hi ha d’haver un guió mitjà o signe menys (-).
COINCIDÈNCIA AMB LES CRIDES DE NOTES A PEU DE PÀGINA
La crida numèrica (superíndex) va col·locada darrere el signe de puntuació que hi hagi, seguint la tradició tipogràfica. L’única excepció és en el cas que el signe de puntuació sigui un parèntesi o un claudàtor: si la nota es refereix a una part del text interior, la crida anirà dins: (referència al text anterior1); si no, la crida anirà a fora: (referència autònoma).1
NOTES A PEU DE PÀGINA
Malgrat la utilitat de les notes a peu de pàgina, convé evitar-ne l’abús per no entorpir la lectura del text. S’han d’evitar les notes a peu de pàgina especialment en els casos següents:
- quan puguin substituir-se per incisos breus (entre guions o parèntesis),
- si només s’ha de desenvolupar una sigla (entre parèntesis): COBDC (Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya)
Les adreces d’Internet que constin en els textos han d’incloure l’enllaç a continuació (entre angles i en cursiva), mai en nota. Excepte en la bibliografia final, en què les adreces d’Internet han de figurar al costat de la referència.
Exemple: COBDC <www.cobdc.org>
En qualsevol cas, per indicar la nota s’utilitzarà una crida numèrica al text (núm. superíndex).
REFERÈNCIES BBLIOGRÀFIQUES
L’autor és responsable que les citacions siguin completes i exactes.
Les referències bibliogràfiques en el text es donaran de dues maneres:
- a peu de pàgina, amb una crida numèrica al text (núm. superíndex),
- i també al final de l’article, llistades en ordre alfabètic en l’apartat de Bibliografia.
A la Bibliografia les referències bibliogràfiques es donaran ordenades alfabèticament pel cognom de l’autor o del primer autor i el títol de publicació. En aquesta llista s’ha de fer la inversió de nom i cognom i no cal emprar majúscules.
Exemples de referències bibliogràfiques en bibliografies:
Tipus de document | Model | Exemple |
Monografia | Cognom, Nom. Títol. Lloc de publicació: Editorial, Data de publicació. | Pattie, Ling-yuh W.; Cox, Bonnie Jean (eds.). Electronic resources: selection and bibliographic control. New York: Haworth Press, 1996. |
Article de revista | Cognom, Nom. “Títol de l’article”. Títol de la publicació, vol. , núm. (Data de publicació), p. . | Larsgaard, Mary Lynette. “Dades espacials en format digital en cartoteques universitàries: un altre format i prou?”. Ítem, núm. 18 (gener-juny 1996), p. 75-82. |
Contribució a una monografia | Cognom, Nom. “Títol de la contribució”. A: Cognom, Nom. Títol de la monografia. Lloc de publicació: Editorial, Data de publicació, p. . | Granados, Mariàngels; Nicolau, Anna. “La recuperació de la informació en els catàlegs en línia: l’ús de la Classificació decimal universal i la seva implicació en la indexació”. A: ISKO. Capítulo español. Congreso (7è: 2005: Barcelona). La dimensió humana de l’organització del coneixement. Barcelona: Universitat de Barcelona, Departament de Biblioteconomia i Documentació, 2005, p. 249-267. |
Capítol de llibre (no canvia l’autor) | Cognom, Nom. “Títol de la contribució”. A: Títol del llibre. Lloc de publicació: Editorial, Data de publicació, p. . | Rubió i Balaguer, Jordi. “Normes de catalogació: notes per a tractar al curs de Tècnica de biblioteques (1938-1939)”. A: Sobre biblioteques i biblioteconomia. Barcelona: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1995, p. 123-131. |
Recurs electrònic | Títol. Lloc de publicació: Responsable, Data de publicació. [Adreça URL] [Consulta: Data de consulta]. Cognom, Nom. “Títol de l’article”, Títol de la publicació, vol. , núm. (Data de publicació), [Adreça URL] [Consulta: Data de consulta]. | The European Library. [The Hague]: The European Library, cop. 2005-2013.www.europeana.eu/es/TEL [Consulta: 03/12/2016]. Willet, Perry. “The Victorian Women Writers Project: the library as a creator and publisher of electronic texts”, The public-access computer systems review, vol. 7, núm. 6 (1996), uh-ir.tdl.org/handle/10657/4965 [Consulta: 27/04/2017]. |
Núm. 76 – Ciència Ciutadana
Inscrit en el moviment de la ciència oberta, es considera ciència ciutadana la recerca científica amb la participació activa i imprescindible de la ciutadania en alguna de les etapes del procés de recerca. Amb aquests processos, s’implica la societat en el coneixement de l’entorn. Els arxius, biblioteques i centres de documentació poden ser partícips i canalitzadors de programes de ciència ciutadana.
El número 76 (gener-juny 2024) obre la recepció d’experiències i reflexions sobre el tema plantejat a partir d’aquestes qüestions: involucrar la ciutadania en projectes científics, contribució ciutadana a la ciència, projectes de recerca col·laborativa, comunitats científiques, recepció de dades científiques, ciència participativa, serveis d’informació com a agents de ciència ciutadana.
TERMINI DE RECEPCIÓ D’EXPERIÈNCIES: 29 de febrer de 2024
Instruccions per a la presentació dels originals:
https://www.cobdc.org/publica/item/autors.html
Contacte i enviament: item@cobdc.org
Ítem és la publicació professional del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya i recull i difon treballs originals sobre projectes, experiències, bones pràctiques així com treballs d’investigació relacionats amb l’àmbit de la informació i la documentació.
Moltes gràcies per la vostra col·laboració!
Consell Editorial
Ítem: revista de biblioteconomia i documentació
Segueix-nos a
Pautes de funcionament del Consell Editorial de la revista ITEM (aprovat al febrer 2021)
L’objectiu del document és establir les funcions i la composició del Consell Editorial de la revista ITEM així com determinar la relació d’aquest amb la Junta del COBDC.
Amb aquest objectiu es pretén deixar constància de:
- Composició del Consell Editorial
- Funcions i organització del Consell Editorial:
- Tasques del COBDC
- Composició del Consell Editorial:
- El Consell Editorial estarà format per un mínim de 12 persones i un màxim de 15 persones, representatius de diferents àmbits professionals, amb diferents nivells d’experiència (juniors i sèniors) i de diferent procedència geogràfica.
- Els membres per formar part del Consell Editorial poden ser a proposta de: la Direcció de la revista, el Consell Editorial i/o la Junta del COBDC. L’aprovació final serà de la Direcció de la revista.
- Els membres del Consell han de ser col·legiats o ser membres del Col·legi en la modalitat d’AMIC. De manera excepcional, es podran incorporar persones convidades a la coordinació dels números quan el Consell Editorial ho consideri convenient.
- Per tal de garantir la total autonomia i presa de decisions del Consell Editorial, la Junta del COBDC en formarà part amb un representant amb caràcter consultiu per tal de facilitar la comunicació entre la revista i la Junta. Tradicionalment, el membre de la Junta ha estat la Vocalia de Publicacions però és potestat de la Junta decidir qui fa d’enllaç.
- El període mínim d’estada dels membres en el Consell serà de tres anys (sis números). S’aconsella fer les renovacions de manera escalo nada de tal manera que no tots els membres canviïn al mateix temps
- Funcions i organització del Consell Editorial i relació amb el COBDC:
- La funció principal del Consell Editorial és d’establir el tema i continguts de cada número de l’Ítem i suggerir col·laboradors. Així mateix ha de vetllar per la qualitat intel·lectual dels articles i responsabilitzar-se de la publicació de dos números de la revista cada any d’acord amb els terminis establerts.
- El Consell Editorial designarà una Direcció d’entre els seus membres que tindrà la responsabilitat de coordinar les tasques, fer el seguiment de la revista i fer d’enllaç entre el Consell i el COBDC.
- El període mínim de mandat de la Direcció serà de tres anys (sis números).
- La Direcció, juntament amb la resta del Consell editorial, designarà un parell o tres de membres per portar la coordinació de cada número específic.
- El Consell Editorial és responsable de les xarxes socials de la revista, tasca que es reparteix i organitza com millor considera el Consell, sempre en coordinació amb la comunicació del COBDC.
- El Consell editorial es reunirà com a mínim dos cops l’any, convocat per la Direcció, per complir amb les funcions assignades: determinar temes, planificar calendaris, suggerir col·laboradors, avaluar resultats…( vg. annex de tasques). Si es considera convenient, la Junta del COBDC també pot convocar el Consell editorial de manera extraordinària.
- Tasques del COBDC:
- El COBDC serà responsable de la publicació, distribució i difusió de la revista (vg. annex). La Direcció de la revista serà el contacte amb la persona que el COBDC nomeni per fer les tasques de producció impresa i difusió.
- Es responsabilitat del COBDC publicar el número a la intranet del Col·legi i a RACO (els números anteriors, un cop superada l’embargament) i mantenir actualitzada la pàgina web de la revista.
- El COBDC facilitarà al Consell Editorial una adreça de correu, un espai virtual en el web i tot allò que necessiti per dur a terme la seva activitat.
Annexos
1.Llista de membres (gener 2021)
Membres consell ITEM | Lloc de treball | Any entrada | fins | |
Sílvia Argudo | Facultat | 2020, octubre | 2024 | |
Fidel Bellmunt | Arxiu Nacional | 2020, octubre | 2024 | |
Roser Benavides | U de Girona | 2021, gener | 2024 | |
Anna Cornet | Fundació Arquia | 2019 | 2022 | |
Maria Farràs | CCCB | 2019 | 2022 | |
Anna Florensa (Direcció) | UAB | 2019 | 2022 | |
Anna Font | IEC | 2019 | 2022 | |
Francesc Garcia | OCLC | 2019 | 2022 | |
Sara Guasteví | Museu de la Música | 2020, octubre | 2024 | |
Teresa Mañà (Direcció) | Ex Facultat | 2017 | 2020 | |
David Oistrach | Advocats DWF-RCD | 2021 | 2024 | |
Ana Merino Mir | BP Torredembarra | 2021 | 2024 | |
Carme Galve | Enllaç Junta COBDC | 2021 | 2024 | |
Beatriz Benítez Juan | Biblioteca universitària | 2022 | 2025 | |
Gema Ciuró Soler | Directora biblioteca comarcal de Blanes | 2022 | 2025 |
2.Quadre de tasques i responsabilitats
QUI | QUÈ | Amb ajut de |
Direcció | Convocar Consell | |
Recollir acords | ||
Relació COBDC | ||
Revisió número > tramesa correcció | ||
Revisió galerades | ||
Gestió bústia Item | ||
Consell editorial | Acordar temes i autors | |
Acordar persones monogràfic | ||
Propostes presentació | ||
Difusió a les xarxes | ||
Coordinació monogràfic | Elaboració número i edició | |
Petició textos | ||
Revisió de contingut, comentaris als autors, modificacions… | Consell editorial | |
Revisió formal (filiacions, bibliografia, notes, figures..) | Direcció | |
Resum, paraules clau, | Direcció | |
Presentació (davantal número) | Direcció | |
Presentació pública | COBDC organització | |
COBDC_ producció | Traducció (1) i correcció | |
Publicació (maquetació, impressió i distribució) | ||
Difusió i RACO |
- si s’ha de fer una traducció, s’ha de demanar primer al COBDC l’aprovació de la despesa. Un cop aprovada, la persona de producció del COBDC ho envia al traductor.
Sumari ÍTEM 75. ASSOCIACIONISME
PRESENTACIÓ
DOSSIER
- Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya: present i futur de l’associacionisme bibliotecari a Catalunya
- Elogi de l’associacionisme
- Un organisme per unir-nos a tots: El Consell Internacional d’Arxius
- Associacionisme, ètica i deontologia professional
- Ítem, una revista al servei dels professionals
- Col·legiació i associacionisme a Catalunya avui. Una aproximació a la situació actual
EXPERIÈNCIES
- Professió, tensió, empatia: belarri prest
- BOBCATSSS, un congrés d’Informació i Documentació per a estudiants
- Els grups de treball del COBDC: una mostra
TELESCOPI: Entrevista a Glòria Pérez Salmerón
RETROVISOR: Les anteriors presidències del COBDC del segle XXI
CAIXA D’EINES
- Els mecanismes de participació d’associacions i col·legis professionals
- Guanyar per viure: com la comunitat de biblioteques d’Ucraïna resisteix l’agressió russa
Consell editorial


Anna Font
direcció editorial
Llicenciada en Història (UdL), en Documentació (UB), postgrau de Gestió de la informació: recursos, serveis i projectes (UOC) i Màster de Gestió Documental i Informació a les Empreses (UB). Actualment treballa com a tècnica d’arxiu i gestió documental a l'Institut d'Estudis Catalans.


Francesc García
direcció editorial
Graduat en Informació i Documentació (UB) i estudiant del Màster Universitari en Gestió Estratègica de la Informació i el Coneixement en les Organitzacions (UOC). La seva experiència laboral s'ha desenvolupat en l'àmbit de la documentació tècnica en empreses industrials i en el de la consultoria especialitzada en programari de gestió de la producció científica i de la recerca. Actualment és consultor de biblioteques a OCLC España i professor associat del Departament de Biblioteconomia, Documentació i Comunicació Audiovisual de la Universitat de Barcelona.


Toni Angulo
Diplomat en Biblioteconomia i Documentació (UB) i llicenciat en Documentació (UB). Desenvolupa la seva activitat professional en l’àmbit de les biblioteques públiques, on realitza tasques vinculades, entre d’altres, a projectes i territori. També compta amb experiència en biblioteques universitàries. Ha impartit tallers sobre comunicació i ús de les TIC i ha assessorat a grups de recerca.


Fidel Bellmunt
Diplomat en Biblioteconomia i Documentació (UB) i llicenciat en Documentació (UB). Arxiver a l'Arxiu Nacional de Catalunya i coordinador del programa Llegat Pasqual Maragall de la Fundació Catalunya Europa. Va formar part de la junta de govern del COBDC (2006-2010).


Roser Benavides
Diplomada en Biblioteconomia i Documentació (UB), Llicenciada en Documentació (UOC) i Màster Universitari en Documentació Digital (IDEC-UPF). Treballa a la Biblioteca de la Universitat de Girona com a responsable del campus Montilivi on desenvolupa les tasques pròpies dins l'àmbit de la biblioteca universitària (i col·labora en el desenvolupament de projectes estratègics).


Beatriz Benítez Juan
Diplomada en Biblioteconomia i Documentació (UB), Llicenciada en Documentació (UB). Ha estat vinculada professionalment des de fa més de 15 anys amb el món de la biblioteca universitària, a la UOC i a la UPC, sempre en l'àmbit de la recerca i la producció científica. També ha impartit docència a la UOC sobre tècniques de documentació i gestors bibliogràfics. Està interessada en tot allò relacionat amb la bibliometria, publicació, avaluació i impacte de la recerca. Ha format part de l'Advisory Board de Refworks.


Gema Ciuró Soler
Pedagoga i bibliotecària. Llicenciada en Ciències de l’ Educació per la UAB (1991) i en Documentació per la UOC (2004), i Postgrau en Prescripció Lectora per la UB (2019) . Trenta-quatre anys al capdavant d'una biblioteca pública. Des del 2009, directora de la Biblioteca Comarcal de Blanes treballant sobretot el foment de la lectura, la gestió d'equips i el vessant pedagògic de la biblioteca. Conductora de la Tertúlia Literària Lletres i Mots, autora i propietària de la web https://www.bibliopedagogia.es i col•laboradora a l'assignatura L'exercici professional de la pedagogia al grau de Pedagogia de la Universitat de Girona


Estefania Dorado
Graduada en Informació i Documentació (UB) amb un Màster en Gestió de Continguts Digitals (UB) i estudiant del CFGS de Desenvolupament d'Aplicacions Web (IOC). La seva experiència laboral és multidisciplinària però sempre han tingut en comú dos valors: el servei als usuaris i la gestió d’actius digitals. Actualment treballa com Cap dels Serveis Digitals a Boehringer Ingelheim.


Carme Galve
Diplomada en Biblioteconomia i Documentació (UB) i llicenciada en Documentació (UB). Treballa en l'àmbit de la gestió de biblioteques públiques des del 2002 i dirigeix la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona des de la seva inauguració, el 2005. Ha impartit cursos i seminaris a la Facultat de Documentació de la UB, el COBDC i l'Institut d'Educació Contínua de la UPF i ha publicat diversos treballs en fòrums com el Congreso Nacional de Bibliotecas Públicas, Seminario ALFIN, AICE-Ciutats Eudadores i IFLA-WLIC. És membre de l'Standing Committee de Metropolitan Libraries d'IFLA des del 2017.


Sara Guasteví
Sara Guasteví, nascuda a Maó, és diplomada en Biblioteconomia i Documentació i llicenciada en Documentació per la Universitat de Barcelona. Actualment i des de l'any 2002 és la responsable de la Biblioteca del Museu de la Música, així com del Fons Sonor, l'Arxiu Multimèdia i les xarxes socials. Des de l'any 2014 és professora associada a la Facultat d'Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona.


Roser Manté
Llicenciada en Història (UAB), en Documentació (UOC), postgrau en Social Media per la UOC. Després de treballar a empresa pública en la gestió de dades i documents, així com en la comunicació online en l’àmbit de la salut i les TIC, actualment és freelance. Curadora de continguts, treballa en l’àmbit de la comunicació online de petites empreses.


Nati Moncasí
Diplomada en Biblioteconomia i Documentació per la UB. Treballa des de l’any 1988 com a Cap de la Central de Biblioteques de Lleida, del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura (DC). Especialitzada en la gestió de serveis bibliotecaris en àrees rurals. La seva experiència laboral es centra en del desplegament del Sistema de Lectura Pública de Catalunya a les comarques de Lleida en àmbits relacionats amb la planificació i la creació dels equipaments bibliotecaris. Gestiona els dos bibliobusos del DC que operen a Lleida. Coordina el proveïment de serveis i recursos a les biblioteques i promou una plataforma de cooperació entre elles. Ha participat i publicat treballs sobre els bibliobusos en diverses jornades i congressos nacionals d’ACELEBIM i internacionals a Portugal, Xile i Croàcia. Ha assessorat un programa de cooperació de AECID a Brasil (Brasília).


David Oistrach
Diplomat en Biblioteconomia i Documentació (UB), Llicenciat en Documentació (UAB), Màster en Direcció de Màrketing y Comunicació (UOC) i Executive MBA (EAE). Treballa al despatx d'advocats DWF-RCD com a responsable del Departament de Documentació on participa en projectes d'innovació tecnològica i coordina els serveis corporatius de gestió documental, arxiu, i biblioteca.


Andreu Sulé
Doctor en Informació i Comunicació, és professor i investigador de la Facultat d'Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat Barcelona, on ha coordinat, des de 2017 fins a 2023, el màster en Gestió de Continguts Digitals. El seu àmbit de docència i recerca se centra en l’organització del coneixement, la representació d’informació, el disseny de bases de dades i la recuperació d’informació. També manté una línia de recerca a l’entorn de les biblioteques de presó. Col·labora en diversos projectes com a membre integrant del Centre de Recerca en Informació, Comunicació i Cultura de la Universitat de Barcelona.