Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Marc conceptual per a la competència lectora. PISA 2018

3 setembre 2019

El Marc conceptual per a la competència lectora. PISA 2018 és la traducció realitzada pel Consell Superior d’Avaluació del Sistema educatiu del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya del document publicat per l’OCDE el 2016.

El sumari inclou aquests apartats:
1. Introducció. La competència lectora com a domini principal. Canvis en la naturalesa de la competència lectora. Continuïtat i canvi en el marc conceptual entre els anys 2000 i 2015. Revisant el marc conceptual per a PISA 2018. La importància de la competència lectora digital. Motivació per la lectura, pràctiques i metacognició. L’estructura del marc conceptual de la competència lectora.
2. Definint la competència lectora.
3. Organització del domini.
4. Avaluació de la competència lectora.
5. Informes de resultats de la competència lectora.

Algunes de les consideracions que s’integren al text inclouen una ampliació del concepte de competència lectora:

«En el passat, l’interès primari i predominant en l’avaluació del nivell en competència lectora de l’estudiant era la capacitat per entendre, interpretar i reflexionar sobre textos individuals. Si bé aquestes habilitats segueixen sent importants, un major èmfasi en la integració de les tecnologies de la informació en la vida social i laboral dels ciutadans requereix que la definició de la competència lectora s’actualitzi s’ampliï. Ha de reflectir l’àmplia gamma de noves habilitats associades amb les tasques requerides per a l’alfabetització en el segle XXI.»

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org