
Measuring the Information Society Report 2018
L’informe anual de la ITU (International Telecommunication Union) és reconegut com la font de dades i anàlisis més fiable i imparcial del món sobre l’estat del sector mundial de les telecomunicacions. Segons l’informe d’aquest 2018, Measuring the Information Society Report 2018, més de la meitat de la població del món utilitza Internet; no obstant això, es necessiten més coneixements sobre tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per connectar les persones de tot el món.
En l’informe s’observa que segueix havent-hi una tendència general a l’alça en l’accés a les TIC i la seva utilització. De fet, un 51,2% de la població mundial utilitza Internet, és a dir, 3.900 milions de persones. Per descomptat, existeix una diferència molt evident entre el creixement d’Intenet en els països desenvolupats (80,9%) i els països en vies de desenvolupament (45,3%). Cal destacar que el creixement més significatiu s’ha produït a Àfrica, on el percentatge de persones que utilitzen Internet va augmentar del 2,1% en 2005 al 24,4% en 2018.
En relació a l’accés a les xarxes de telecomunicacions, hi ha un augment a través de les connexions mòbils. Així mateix, l’ús de connexions de banda ampla, on la banda ampla mòbil representa una part cada vegada més important, és la via més utilitzada.
L’informe detecta dos obstacles principals perquè les persones accedeixin a Internet: la falta de coneixements sobre les TIC o la insuficiència d’aquests coneixements. Sobre el primer vessant cal subratllar que una tercera part de les persones no disposa de coneixements bàsics d’informàtica, com copiar arxius o carpetes, o utilitzar eines de copiar i enganxar; només el 41% té coneixements mitjans, com instal·lar o configurar programes informàtics o utilitzar fórmules bàsiques en fulls de càlcul; i només el 4% és capaç d’utilitzar un llenguatge especialitzat per escriure programes informàtics.
Sobre l’estat de les telecomunicacions a l’Estat espanyol, s’indica que existeix un mercat de telecomunicacions competitiu i ben desenvolupat, amb un alt grau d’índexs de penetració dels serveis fixos i mòbils, que ha sofert un procés de fusions i adquisicions en els últims anys que es concentra en tres operadors transnacionals: Telefónica, Vodafone i Orange (CNMC, 2016).
A més d’aquest informe, ITU confecciona mapes interactius, que podeu consultar, que aglutinen diversos indicadors: mapa mundial i dades espanyoles (2017).