
MIAR: Matriu d’Informació per a l’Anàlisi de Revistes
MIAR es una base de dades gratuïta i accessible per Internet que serveix fonamentalment per identificar i avaluar les revistes catalanes i espanyoles de ciències socials i humanes.
És una iniciativa de Cristòbal Urbano, Marta Somoza i Josep-Manuel Rodríguez-Gairín, professors de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació (UB), que es va crear el 2004, arran d’un estudi recolzat pel Ministeri d’Educació i Ciència.
Es pot cercar per dos camps (ISSN i títol). Permet recuperar la fitxa de la revista, estigui o no recollida dins MIAR, i calcularà el seu ICDS (sense comptar l’Índex de Pervivència si no forma part de MIAR).
L’ICDS (Índice Compuesto de Difusión Secundaria) científiques d’abast internacional, o, en el seu defecte, en repertoris d’avaluació de publicacions periòdiques.
Altres característiques importants de MIAR són:
– La col·laboració. Permet suggerir noves revistes, informar d’errades, aportar notícies del sector o compartir la informació a les xarxes socials.
– La integració. MIAR ofereix informació de la presència de la revista en repertoris d’avaluació com ara el Sello de Calidad FECYT, Scimago Journal Rank o CARHUS Plus+, així com la política d’accés obert que recull el color RoMEO.
– La transparència i l’actualització. La informació es processa a partir del llistat públic que ofereixen les fonts i es pot contrastar directament amb l’original. L’algorisme de càlcul de l’ICDS és públic i es mostra en cada fitxa de revista.