Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Mostra «Mapes, país, futur: centenari de l’exposició cartogràfica catalana»

30 gener 2020

S’acaba d’inaugurar l’exposició «Mapes, país, futur: centenari de l’exposició cartogràfica catalana», organitzada per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. La mostra ofereix al públic 62 mapes de Catalunya, des del segle XVII fins el 1919, i estarà disponible al Museu d’Història de Catalunya gratuïtament fins el 19 d’abril. Aquesta iniciativa compta amb la col·laboració del Museu d’Història de Catalunya i del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), i el patrocini d’Hitachi.

Els 62 mapes que ara s’exhibeixen al Museu d’Història de Catalunya formen part de les 217 peces que es van mostrar el 1919 quan es va inaugurar a la seu del CEC una exposició de mapes antics i moderns de Catalunya. L’objectiu era aportar documentació cartogràfica que facilités la nova divisió territorial en comarques. Aquesta divisió era un dels projectes que es plantejava a l’Estatut d’Autonomia. La mostra contenia mapes, fotografies i maquetes procedents del fons de l’entitat, de particulars i d’altres institucions. Tot i que aquell Estatut no va tirar endavant, aquella va ser la primera gran exposició de mapes de Catalunya.

Entre les peces que destaquen a l’exposició del 2020 es troben: la primera edició del mapa de Josep Aparici de 1720; la proposta manuscrita de divisió comarcal de Norbert Font i Sagué, guanyadora dels Jocs Florals de 1897; una selecció rellevant de mapes geològics dels segles XIX i principis del XX, així com dos mapes en relleu de la muntanya de Montserrat i de Barcelona i els seus voltants, fets de guix cap el 1915.

La mostra acaba amb una àrea dedicada a la cartografia del segle XXI, on es poden constatar els canvis que ha portat la tecnologia a aquesta disciplina o els nous hàbits de la ciutadania en l’ús dels mapes.

L’exposició es complementa amb un catàleg imprès i un cicle de xerrades.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org