Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Nova Llei de Propietat Intel·lectual, Llei 2/2019

7 març 2019

El passat 2 de març es va publicar al BOE la Llei 2/2019 per la qual es modifica el text refós de la Llei de propietat intel·lectual, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 1/1996, de 12 d’abril, i pel qual s’incorporen a l’ordenament jurídic espanyol la Directiva 2014/26 / UE del Parlament Europeu i del Consell, de 26 de febrer de 2014, i la Directiva (UE) 2017/1564 del Parlament Europeu i del Consell, de 13 de setembre de 2017.

El sumari de la Llei inclou aquests capítols:

 • Capítulo I. Requisitos para la gestión colectiva
 • Capítulo II. Titulares de derechos
 • Capítulo III. Organización de las entidades de gestión
 • Capítulo IV. Autorizaciones no exclusivas para el uso del repertorio de las entidades de gestión y tarifas generales
 • Capítulo V. Gestión de los derechos recaudados por las entidades de gestión
 • Capítulo VI. Obligaciones de información, transparencia y contabilidad de las entidades de gestión
 • Capítulo VII. Régimen sancionador

Encara que fa pocs dies que ha estat publicat aquest text, hi ha hagut alguns comentaris i anàlisis, com el que ha realitzat el diari econòmic Cinco Días. En el seu estudi de la nova normativa subratllen diversos elements com a novetats, entre els quals en destaquem dos:
– Tancament de pàgines web sense autorització judicial.
– «S’introdueix la precisió que, en cas de reproducció, préstec o consulta pública per museus, arxius, biblioteques, hemeroteques, fonoteques o filmoteques dels quals els titulars siguin els municipis, la remuneració deguda als autors ha de ser satisfeta per les seves corresponents diputacions provincials o, on aquestes no existeixin, per l’administració que n’assumeixi les funcions.»

En canvi, en el nostre sector, les novetats a destacar han estat altres. De fet, segons Ciro Llueca, membre del COBDC i director de la Biblioteca de la UOC, hi ha tres novetats que cal ressaltar:
– Inclusió del Tractat de Marrakech (2013) per facilitar l’accés a les persones cegues, amb discapacitat visual o amb altres dificultats als textos de les obres publicades.
– Més control de les entitats de gestió.
– Canvia el rol de les diputacions en la gestió de les retribucions per préstec públic. «Imperfecte, però molt millor que fins ara».

Per ampliar dades, també podeu llegir el text de posicionament que ha redactat FESABID sobre aquesta nova llei que afegeix un element més: la participació del sector. Segons Alicia Sellés, presidenta de FESABID: “Si el colectivo profesional que más próximo se encuentra a la ciudadanía, en bibliotecas, archivos y museos, hubiese participado, la nueva ley habría nacido más fuerte y más sensible a las necesidades reales de la población”.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org