Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Nova versió de les Directrius IFLA per a serveis bibliotecaris infantils i juvenils: de 0 a 18 anys

15 gener 2019

L’IFLA Libraries for Children and Young Adults Section (C&YA Section) ha realitzat una revisió de les Guies per a Serveis de Biblioteques Infantils i Juvenils, publicades per primera vegada el 2003.

Aquestes directrius, aprovades l’agost del 2018, promouen i fomenten el desenvolupament de serveis bibliotecaris efectius per a infants i joves entre 0 i 18 anys. L’IFLA és conscient que hi ha diferències significatives en l’estat actual de les biblioteques públiques de tot el món: àmplies diferències en les circumstàncies socials, culturals i econòmiques en països en vies de desenvolupament, mitjans i països industrialitzats. De fet, cada biblioteca pública té una comunitat diferent per servir i, per tant, diferents prioritats i necessitats dels usuaris.

Per això, les directrius van néixer amb la voluntat de donar suport al desenvolupament i millora de serveis bibliotecaris per a nens i joves de totes les regions del món. El seu objectiu principal és orientar la comunitat bibliotecària internacional de les necessitats i els drets sobre informació, alfabetització i lectura dels infants i joves, per tal que les biblioteques públiques implementin serveis d’alta qualitat per a aquests grups d’usuaris.

Així mateix, aquestes directrius donen recolzament a l’educació i l’alfabetització universal reconegudes en la visió de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible.

Destinataris

Les Directrius estan dirigides a bibliotecaris, personal de biblioteques, administradors de biblioteques i als estudiants i professors de les facultats d’estudis de biblioteques i informació. Les directrius poden ajudar a informar els responsables polítics i els implicats en el desenvolupament de polítiques. La informació també beneficiarà organitzacions no governamentals (ONG) que donin suport a programes d’alfabetització i lectura per a nens i les seves famílies.

Sumari

El text es divideix en set apartats principals:

A. Missió, objectius i governança
B. Recursos humans, formació dels bibliotecaris, ètica professional, recursos econòmics i col·laboracions
C. Desenvolupament de la col·lecció, formats, polítiques de desenvolupament de la col·lecció, tecnologia i fonts
D. Activitats
E. Espais: disseny, senyalètica, accessibilitat, mobiliari, il·luminació
F. Màrqueting i promoció
G. Avaluació

Us recordem que el COBDC ha traduït i elaborat altres directrius relacionades amb l’àrea infantil i juvenil que podeu consultar al web del Col·legi:
(COBDC) Directrius i Estàndards per a les biblioteques dels centres educatius de Catalunya (2013)
(IFLA) Directrius sobre serveis bibliotecaris per a bebès i infants (2008)
Directrius IFLA/UNESCO per a la biblioteca escolar (Segona edició 2018)

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org