Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Publicat l'Item 67, dedicat a biblioteques, diversitat i inclusió social

28 gener 2020

El Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya ha publicat el número 67 d’Item: revista de biblioteconomia i documentació, dedicat a dedicat a biblioteques, diversitat i inclusió social.

El número recull opinions, propostes, anàlisis i experiències relacionades amb la cohesió social, equitat cultural, igualtat, integració social, valors, lectura fàcil, serveis especials, accessibilitat i web semàntic.

L’exclusió social pot ser conseqüència de la dificultat per accedir als recursos econòmics, però també pot venir donada per estereotips i prejudicis per raó de gènere, ètnia i orientació sexual, pel fet de ser una persona migrant, per tenir limitades les capacitats físiques o psíquiques, per no haver tingut accés a l’alfabetització o a un determinat nivell d’estudis, etc. Les biblioteques han de treballar per assegurar la inclusió social de totes les persones, i perquè totes tinguin accés als serveis presencials i digitals. Per poder-ho fer, és imprescindible el treball en xarxa i la cerca de col·laboradors d’altres estaments i entitats que treballen en el territori i poden ajudar a prevenir possibles situacions de vulnerabilitat.

Aquest treball coordinat és el que fan moltes biblioteques i entitats, com les que s’han recollit en el Dossier monogràfic: la Fundació biblioteca Social, l’Associació de Lectura Fàcil, la Biblioteca de Blanes, la xarxa de biblioteques de Barcelona, el centre de documentació de SIDA STUDI i la Biblioteca Bon Pastor. També s’hi inclou una anàlisi de la situació actual per part de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya.

A la secció Telescopi, comptem amb l’aportació de Renee Grassi, cap del Servei per a Joves de les biblioteques de Dakota, que treballa especialment amb infants amb discapacitat i posa en relleu l’experiència de col·laboració i treball coordinat entre agents públics i privats als EUA. Una altra especialista, Isabel Gutiérrez Sánchez, membre de la secció de serveis bibliotecaris per a persones amb necessitats especials, de l’IFLA, fa un repàs dels objectius i accions que la secció desenvolupa en l’àmbit internacional perquè les persones que han de ser ateses de manera específica (persones amb discapacitat, amb trastorns d’aprenentatge, persones hospitalitzades, a la presó, etc.) puguin accedir a la informació i als serveis.

Finalment, la secció Caixa d’eines recull, d’una banda, la contribució del projecte Biblioteques Inclusives de la Generalitat de Catalunya en l’elaboració de pautes per a l’accessibilitat a les biblioteques públiques, on es contemplen els passos necessaris per garantir-la: planificació, dotació de recursos, condicions dels espais i dels equipaments, atenció als usuaris, etc. La secció tanca amb una contribució sobre el projecte d’implementació del web semàntic i el desenvolupament d’un marc de dades obertes enllaçades per al desenvolupament del sistema d’accés a la informació legislativa del Diari Oficial i de Publicacions de la Generalitat de Catalunya.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
    0
    La teva cistella
    La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
    Parlem!
    1
    En què et podem ajudar?
    El xat del COBDC
    Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org