Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Publicat l'ÍTEM 73

15 desembre 2022
En aquest número volem fer-hi una mirada general per prendre consciència de la varietat i complexitat dels reptes vinculats amb la sostenibilitat,
tot veient exemples d’actuacions concretes i orientacions de com abordar-ho des de les biblioteques.
 
Us deixem l’enllaç als articles publicats a RACO.
 
És amb aquesta idea que el 25 de setembre del 2015, l’Assemblea General de l’ONU va adoptar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, un pla d’acció a favor de les persones, el planeta i la prosperitat. El pla d’acció es va concretar amb la definició dels 17 objectius per al desenvolupament sostenible (ODS: <https://www.un.org/sustainabledevelopment/es/sustainable-development-goals/>), que s’interrelacionen entre si i incorporen els desafiaments globals als quals ens enfrontem dia a dia, com la pobresa, la desigualtat, el clima, la degradació ambiental, la prosperitat, la pau i la justícia. Per no deixar a ningú enrere, es va fixar l’horitzó del 2030 com a termini per assolir-los tots.
 
A la secció Telescopi entrevistem l’alemany Tim Schumann, director de la biblioteca Heinrich-Böll de Berlín i membre de Green Libraries Network i de la iniciativa Libraries4FutureSchumann explica l’origen de les xarxes de biblioteques verdes creades en defensa de pràctiques sostenibles i nombroses iniciatives de biblioteques d’arreu que incorporen la sostenibilitat ecològica i la sostenibilitat social en la seva manera de fer. Destaca la idea que esdevenir una biblioteca verda és un procés de llarg recorregut, que no s’acaba mai d’assolir, que es persegueix permanentment amb uns professionals,  actors de primera línia d’aquest canvi, que hi aporten valor.
 
Les experiències recollides ens permeten veure diferents aproximacions a la idea de sostenibilitat. Marta López i Anna Rovira, del Servei de Biblioteques de la UPC, expliquen les estratègies que segueixen a la seva universitat per aconseguir la recirculació del coneixement efectiu, tot cercant un model de sostenibilitat propi, que mantingui sempre present el compromís social que té com a universitat pública. Natividad Muntaner, de la Unitat de Projectes a la Xarxa de Biblioteques del Consell de Mallorca, exposa en el seu article com el Portal de Biblioteques Especialitzades espanyoles contribueix a la  millor visibilitat i accessibilitat de les biblioteques especialitzades, i com això afavoreix que aquestes puguin ser actives i, alhora, aliades rellevants en el disseny i desenvolupament de les polítiques per a la consecució dels ODS. La darrera contribució és l’experiència del projecte Biblionatura Collserola de la Biblioteca Collserola-Josep Miracle presentat per la seva directora, Núria Flò. La biblioteca vol ser un espai de referència tant de barri com de ciutat pel que fa a la natura i la sostenibilitat. L’espai es promou mitjançant la col·lecció i la programació d’activitats, tant per al públic infantil com per a l’adult.
 
Tanca el número la traducció de la definició sobre Què és una biblioteca verda?, de la secció de l’IFLA ENSULIB (Environment, Sustainability and  Libraries), a l’apartat Caixa d’eines.
 
Esperem que aquestes lectures promoguin una millor comprensió, receptivitat i convicció per implicar-nos en l’assoliment dels Objectius de  Desenvolupament Sostenible entre la professió. La nostra contribució té el potencial d’esdevenir clau en aquest assoliment global, tant per l’activitat pròpia que portem a terme (ha de tenir impacte sobre la societat facilitant la creació i l’accés al coneixement), com per la manera com la portem a terme (en els espais físics, pràctiques, programes, etc.).

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
    0
    La teva cistella
    La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
    Parlem!
    1
    En què et podem ajudar?
    El xat del COBDC
    Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org