Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Resum de la visita professional a l’arxiu històric del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya

14 gener 2020

El passat 19 de desembre, un grup de 13 col·legiats i col·legiades va fer una visita professional a l’arxiu històric del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), que el 2019 va celebrar els seu 50 aniversari.

La visita va començar amb una detallada explicació dels orígens històrics de l’arxiu i la visita a les sales de consulta i de treball intern.

El 1874, es crea l’Associació d’Arquitectes de Catalunya i el 1930, el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya. Ambdues organitzacions coexisteixen durant un temps; el Col·legi s’encarrega més de la dimensió corporativa de la professió i l’associació del vessant més cultural. El 1942, es publica una llei estatal que suprimeix les associacions d’arquitectes i tot el patrimoni de l’Associació d’Arquitectes de Catalunya passa al Col·legi Oficial, el qual comença a recollir el patrimoni documental relacionat amb la professió.

El 1962, s’inaugura la nova seu del COAC, que es correspon amb l’actual, i augmenta la possibilitat de fer difusió cultural. Oriol Bohigas (arquitecte, urbanista i investigador; Barcelona 1925) proposa en aquell moment a la Junta de Govern que es creï un servei que gestioni de forma més positiva les activitats culturals i, l’any 1964, neix la Comissió de Cultura del COAC. En aquells moments ja es comença a parlar de la creació d’un arxiu. Finalment, el 1969, s’habilita l’espai i s’atorga un pressupost per a la creació de l’arxiu històric del COAC.

L’arxiu té les funcions de recopilar i conservar els materials dels quals ja disposava el COAC (provinents de l’associació d’arquitectes, del mateix COAC i de donacions futures), donar suport documental a la defensa del patrimoni arquitectònic, servir els investigadors en la seva recerca i mostrar a la societat la tasca històrica dels arquitectes.

Actualment, l’arxiu històric està format per uns 2 milions de documents. Alguns provenen de donacions de despatxos d’arquitectes (n’hi ha hagut 160) i també té col·leccions de fotografies, plànols, aixecaments de plànols, etc. L’arxiu històric té part de l’arxiu fotogràfic d’Oriol Maspons i el de Francesc Català Roca. La biblioteca del COAC és la segona o tercera més important d’Europa en arquitectura. Entre les activitats de difusió cultural que realitza trobem publicacions, préstec entre institucions i la participació en l’Open House.

L’equip de l’arxiu històric està format per 9 persones, de les quals 4 són tècnics arxivers. L’arxiu és únic però es troba repartit entre les 5 seus territorials del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya.

Entre els projectes de l’arxiu històric hi ha convertir-se en secció de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Created with GIMP Created with GIMP

La segona part de la vista va incloure una visita guiada a l’exposició «50 anys de l’arxiu històric».

Aquesta exposició és tot un repàs a les tendències arquitectòniques des del segle XIX i, també, de la història de la ciutat de Barcelona i de Catalunya. Hi podem veure plànols, com ara el del pla urbanístic de Fontserè per a la zona del Born; el del cafè-restaurant de l’Exposició Universal de 1898, de Lluís Domènech i Montaner; el del Grup Escolar Ramon Llull, de Godall; el de la vidriera de la biblioteca de l’Ateneu Barcelonès, de Jujol; el plànol de la proposta d’ampliació del Monestir de Montserrat, de Villar i Lozano; i molts d’altres que arriben fins a l’actualitat.

Agraïm a Andreu Carrascal, responsable tècnic de l’arxiu històric, la seva amabilitat i professionalitat al llarg de la visita.

Fotografia externa: COAC

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
    0
    La teva cistella
    La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
    Parlem!
    1
    En què et podem ajudar?
    El xat del COBDC
    Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org