Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Resum de la visita professional a l’INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona

3 desembre 2019

A la visita professional d’aquest mes 13 col·legiades vam conèixer les instal·lacions de l’INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona

INSPAI és un servei públic especialitzat que forma part de l’Àrea de Cultura, Noves Tecnologies, Esports i Educació de la Diputació de Girona, i que es caracteritza perquè és un dels pocs equipaments específics dedicats a la recollida, tractament, conservació, difusió, creació i promoció de la imatge, com també a la formació i l’assessorament tècnic dirigit a municipis i a centres i equipaments culturals.

La visita va començar a l’edifici de la Casa de Cultura de Girona, a la plaça de l’Hospital, en el qual la directora d’INSPAI, Natàlia Navarro, i la documentalista, Laura Tàrrega, ens van fer una presentació del centre, tant de la seva història com dels seus serveis.

A INSPAI treballen vuit persones: tres arxivers, dos documentalistes, un responsable de digitalització, dos administratius i un tècnic de difusió.

girona=1girona=2

 

 

 

 

 

 

 

 

Els objectius principals d’INSPAI són preservar la memòria històrica fotogràfica i audiovisual de les comarques gironines i fer-ne difusió, així com promoure la fotografia actual i donar-la a conèixer mitjançant exposicions i publicacions.

L’any 1992 es va crear l’arxiu d’imatges Emili Massanas i Burcet. A partir d’aquí es van anar incorporant fons particulars i es va acabar creant INSPAI, suma de les paraules inspiració + espai, i esdevé un centre de difusió de la imatge. El fons és patrimonial amb més d’un milió d’imatges relacionades amb les comarques gironines. ISNPAI està especialitzat en fons de fotoperiodistes (com ara Dani Duch, Joan Comalat, Jordi Soler, Pablo García Cortés o Rafael Vilarrubias) i els fons arriben a través d’ingressos, ja siguin aquests ordinaris o extraordinaris.

A banda de la dimensió patrimonial, INSPAI també ofereix altres serveis com el de Documentació Fotogràfica i Audiovisual, que permet la consulta del fons documental especialitzat en el món de la imatge, la fotografia patrimonial, artística o documental, així com la documentació produïda pel mateix Centre de la Imatge.

El Servei de Formació organitza cursos, seminaris, tallers i jornades tècniques que toquen tots els aspectes relacionats amb la fotografia, des de la creació fins a la conservació, passant pels aspectes legals que hi van associats.

El Servei d’Assessorament Tècnic, tal com el seu nom indica, assessora ajuntaments, centres i equipaments culturals dels municipis gironins per donar-los suport en la creació i organització dels seus fons d’imatges, i també assessora internament la Diputació de Girona.

Pel que fa al Servei de Difusió i Creació, pretén donar suport als fotògrafs per tal que desenvolupin els seus projectes i difon les activitats que es duen a terme al Centre. INSPAI convoca el Premi Joves Fotògraf(e)s, que premia fotògrafs joves amb l’exposició dels seus projectes fotogràfics i l’edició del catàleg corresponent. A més, el projecte s’exposa a la ciutat de Girona, a les comarques gironines i a alguns festivals de fotografia, com els de Perpinyà i Castelló. INSPAI també publica la col·lecció Quaderns de Fotografia, que recull els fons fotogràfics ingressats al centre.

Des de 2018 treballen amb un sistema integral de gestió de la imatge fet a mida: SIGICI, que funciona amb la base de dades Oracle, del qual ens expliquen el funcionament de forma molt detallada. Ens assabenten, també, que han creat el seu propi llenguatge controlat.

Durant la segona part de la visita ens desplacem als dipòsits de conservació, ubicats en un altre edifici a Can Cugat. Allà, la conservadora ens mostra els dipòsits, ens explica el procediment que segueixen quan els arriba una donació, els materials de conservació que fan servir i ens mostra els diferents tipus de fotografies que podem trobar a l’arxiu.

Agraïm a Natàlia Navarro, Laura Tàrrega, Montse Orpina i a la resta de l’equip d’INSPAI la seva amabilitat i professionalitat durant la visita.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
    0
    La teva cistella
    La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
    Parlem!
    1
    En què et podem ajudar?
    El xat del COBDC
    Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org