Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Resum de la visita professional al CRAI Biblioteca Pavelló de la República

9 març 2020

El passat 26 de febrer un grup de 19 col·legiats i col·legiades van fer una visita professional al CRAI Biblioteca Pavelló de la República.

La visita comença amb una explicació de la història de l’edifici.

El Pavelló és fruit d’un encàrrec que va fer l’Ajuntament de Barcelona amb motiu dels Jocs Olímpics de 1992 als arquitectes Espinet, Hernández León i Ubach, de fer una rèplica del Pavelló de la República, presentat a l’Exposició Internacional de París de 1937, obra de Sert i Lacasa. L’edifici conté una reproducció del Gernika de Picasso al mateix espai que en el pavelló original, és a dir, en una paret del pati obert. L’any 1994, l’Ajuntament el va cedir a la Universitat de Barcelona.

La visita continua amb una presentació del seus fons.

La Biblioteca del Pavelló de la República, adscrita al CRAI de la Universitat de Barcelona des de 1996, és un dels arxius-biblioteca més importants sobre la Segona República, la Guerra Civil, l’exili, el franquisme i la Transició. També té un fons important sobre sovietisme i història política internacional del segle XX, on destaca la Segona Guerra Mundial.

pabello2 pabello1

El fons està conformat per uns 150.000 llibres i opuscles, més d’11.000 títols de revistes, els fons documentals de l’arxiu (217 en total, que ocupen aproximadament 500 metres lineals), uns 11.700 cartells, 16.400 adhesius, més de 300 emissions de paper moneda, 149 banderins, 1.100 vinyetes i segells i més de 2.000 audiovisuals. El Pavelló de la República alberga també el fons del Centre d’Estudis Històrics Internacionals fundat per Vicens Vives.

Disposen també de diverses col·leccions especials com ara les següents:

  • Adhesius polítics i històrics: prové de donacions particulars i d’entitats, i també d’intercanvis amb altres col·leccions d’arreu del món.
  • Biblioteca Xavier Vinader: prové de la donació feta el 2008 al Centre d’Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona. El fons està especialitzat en feixisme, extrema dreta, terrorisme, tràfic d’armes i drogues, operacions secretes dels serveis d’intel·ligència i dels cossos de seguretat dels estats, crim organitzat, etc.
  • Cartells polítics i històrics: temàticament es poden agrupar en polítics i de moviments socials, de la Guerra Civil i de la Segona República. Els dos darrers estan digitalitzats i es poden consultar a Memòria Digital de Catalunya.
  • Discs de vinil. Cançons i discursos polítics: prové de donacions. Aplega un nombre important de cançons de la Guerra Civil (Chants de la Guerre d’Espagne) i de la resistència antifeixista (Un peuple en lutte), himnes (Els Segadors, La Internacional), propaganda electoral (PSOE, UCD, etc.) i discursos (Francesc Macià, Josep Tarradellas, Franco, Lenin, Kennedy, Fidel Castro, etc.).
  • Paper moneda de curs legal: la majoria són bitllets locals emesos majoritàriament durant el període de la Guerra Civil a Catalunya. També hi ha emissions estatals del període franquista, de la Dictadura de Primo de Rivera, de la Segona República i d’alguns municipis d’Aragó del període de la Guerra Civil. A més, hi ha una petita mostra de paper moneda de l’estranger (Alemanya, Cuba, Rússia, Vietnam, etc.).
  • Segells i vinyetes: d’entre els segells de la primera part del segle XX, destaquen: els segells realitzats per a l’Exposició Internacional de 1929, els dels períodes de la Segona República i la Guerra Civil espanyola, de diverses poblacions i temàtiques, i una sèrie editada pels Amigos de la Unión Soviètica, amb fotografies de la vida quotidiana a l’URSS durant el règim estalinista.

Altres aspectes a destacar són el banc d’imatges, els dossiers temàtics, exposicions, publicacions i projectes audiovisuals.

A banda dels serveis tradicionals d’un CRAI, n’ofereixen d’altres com el banc d’imatges procedents del seu fons documental: una col·lecció de més de 10.000 imatges sobre la Segona República, la Guerra Civil, l’exili, el franquisme i la Transició. Són freqüents les peticions d’institucions i entitats d’arreu, que sol·liciten reproduccions de cartells, fotografies, etc., per il·lustrar o documentar exposicions, programes de televisió, publicacions o pel·lícules.

D’altra banda, la biblioteca realitza també dossiers temàtics, exposicions, publicacions i projectes audiovisuals. En destaquem també el projecte Sistema d’Informació Digital sobre les Brigades Internacionals (SIDBRINT), de manteniment de la memòria històrica dels brigadistes. El seu objectiu és donar visibilitat als voluntaris internacionals que van venir a defensar la República. En aquest sentit, s’han creat tres bases de dades relacionades: una de brigadistes, una de fonts documentals i una altra d’enquadrament militar.

Agraïm a la M. Lourdes Prades i a l’Olga Giralt la seva amabilitat i professionalitat durant la visita.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
    0
    La teva cistella
    La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
    Parlem!
    1
    En què et podem ajudar?
    El xat del COBDC
    Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org