
Resum de la visita a la Central de Préstec i Serveis Especials (CEPSE)
La visita professional del mes de febrer ha estat a la Central de Préstec i Serveis Especials (CEPSE), ubicada a l’Hospitalet de Llobregat.
Situada en un edifici compartit amb la Biblioteca de Catalunya i l’arxiu administratiu del Departament de Cultura, la CEPSE està gestionada pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat i es defineix a ella mateixa, molt encertadament, com a «biblioteca de biblioteques». I és que la Central de Préstec ofereix un servei de préstec de més de 250.000 documents en diferents suports i en 53 llengües, i un servei de préstec gratuït de més de 1.800 lots de documents per a les activitats de foment de la lectura de les biblioteques i entitats.
La CEPSE té dues seccions documentals, la primera, o de Fons general, rep els documents provinents de biblioteques que els han descartat, resultat d’una esporgada o perquè són de baix ús; la segona, o Fons de la Biblioteca Provincial de Barcelona, inclou el fons destinat a aquesta, i també el provinent del Dipòsit Legal.
Durant la visita del dijous 22 de febrer, 26 col·legiats i col·legiades hem pogut visitar les diferents plantes en què s’ubica la CEPSE. Hem passejat pel moll de descàrrega, on reben els documents esporgats o de baix ús que els fan arribar les biblioteques públiques, especialitzades i universitàries, així com el Dipòsit Legal de la província de Barcelona (entre 50.000 i 60.000 documents l’any); hem pogut veure el dipòsit gros, on s’estima que hi ha uns 150.000 documents emmagatzemats en compactus i que, en tant que dipòsit tancat, estan numerats amb números corrents; hem vist l’àrea de treball, en la qual, entre d’altres coses, preparen tres sortides setmanals de préstec interbibliotecari que triguen una mitjana d’entre 2 i 3 dies a arribar a qualsevol de les 400 biblioteques ubicades arreu de Catalunya adscrites al servei de préstec interbibliotecari de la CEPSE. La nostra següent parada ha estat el dipòsit de la Biblioteca Provincial de Barcelona, on s’emmagatzema el fons que es projecta que s’hi ubiqui quan es construeixi (hi ha uns 65.000 documents aproximadament), i també el dipòsit de tria, on es fa una primera selecció dels llibres que arriben a la CEPSE. Finalment, hem pogut veure el dipòsit dels llibres que formaran part dels clubs de lectura de moltes de les biblioteques públiques de Catalunya, on s’estima que s’hi guarden una 3.500 documents.
A banda de la quantitat de fons disponible, ens ha impressionat l’esforç logístic i de gestió que es realitza des de la CEPSE per a oferir de forma eficient tot aquest servei de préstec al Sistema de Lectura Pública de Catalunya. A la CEPSE treballen vuit persones en plantilla i tenen també personal que realitza treball en benefici de la comunitat, que s’encarrega fonamentalment de la logística del préstec interbibliotecari.
Volem agrair al director de la CEPSE, en Francesc Xavier González Cuadra, la seva amabilitat i professionalitat durant la visita.