
S’ha publicat l’Item 63, dedicat a la presa de decisions
El Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya ha publicat el número 63 d’Item: revista de biblioteconomia i documentació, dedicat a la presa de decisions.
Quan el Consell Editorial es va reunir per planificar els continguts del número que teniu a les mans sobre la presa de decisions «informada», feia pocs dies que havia mort Hans Rosling, impulsor i abanderat de l’ús de les dades estadístiques i altres evidències socials en la formació de polítiques públiques de salut. En bona mesura, podríem dir que va ser un precursor de la lluita contra la desinformació; i en aquest sentit, contra el que ara anomenem «postveritat».
El Dossier monogràfic recull diverses contribucions en l’àmbit de l’avaluació i la presa de decisions del servei de biblioteca. En primer lloc, Eulàlia Espinàs fa una contribució als inicis de l’aplicació de les metodologies i els indicadors d’avaluació en l’àmbit de les biblioteques públiques de Catalunya i Espanya. Antoni Feliu incideix en l’aposta de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona en els mètodes i instruments d’avaluació per a l’anàlisi i la millora del servei. Adelaida Ferrer presenta un article sobre la implementació del model EFQM al CRAI de la Universitat de Barcelona. I Marta Riera i Iris Torregrossa, una contribució sobre l’ús de les eines d’avaluació a la Biblioteca de Catalunya. Pel que fa a l’optimització i l’anàlisi del rendiment dels serveis de biblioteca, hi trobareu una contribució de Mina Nabona i Carina Rey sobre l’aplicació del llenguatge de modelització matemàtica als serveis i processos de la biblioteca. En l’àmbit de l’avaluació dels equipaments públics culturals de Catalunya de caràcter nacional, Jordi Auladell i Ramon Castells expliquen la metodologia i els indicadors quantitatius i qualitatius desenvolupats pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA).
En la secció Veus es recull, d’una banda, l’experiència de l’Ajuntament de Barcelona en la creació del repositori institucional d’accés obert BCNROC, a càrrec de Marta Ràfales, Roser Batlló, Noelia Hermosilla i Sara Plaza; de l’altra, Marga Ortiz presenta una proposta per desenvolupar un projecte col·laboratiu interinstitucional per a la creació del repositori de memòria digital de Rubí.
La secció Retrovisor, dedicada a l’àmbit de la història i el patrimoni bibliogràfic i documental, conté un article d’Isaura Solé sobre la conceptualització dels materials impresos efímers i els fonaments per garantir-ne l’accés i la preservació.
Finalment, tanca el número la secció Caixa d’eines, amb un article de Julià Minguillón sobre els fonaments i els instruments per a l’anàlisi visual de dades.
Esperem que amb el número 63 de la revista Item contribuïm a la reflexió en el nostre àmbit. Des d’aquí volem agrair a totes les persones que l’han fet possible amb les seves aportacions.
Els col·legiats han rebut per correu postal el número de la revista i poden sol·licitar l’accés a tots els continguts a la intranet del COBDC, enviant la sol·licitud a cobdc@cobdc.org