Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

TFG: Situació i avaluació de l’oferta pública en biblioteques a Catalunya

12 febrer 2020

Recentment, s’ha incorporat al Dipòsit Digital de la UB un estudi sobre l’oferta pública relacionada amb biblioteques a Catalunya elaborat per Júlia Castán García estudiant del grau d’Informació i Documentació.

El text, titulat «Situació i avaluació de l’oferta pública en biblioteques a Catalunya», pretén analitzar l’oferta pública de caràcter fix o temporal per a bibliotecaris (o denominacions similars amb tasques totalment o parcialment equivalents) amb formació universitària per treballar en biblioteques a Catalunya.

Els objectius d’aquest treball són els següents:

 • Conèixer les característiques de la funció pública en l’àmbit de les biblioteques per a titulats universitaris, l’evolució històrica i les tendències actuals.
 • Conèixer les properes convocatòries previstes d’oposicions en biblioteques per a titulats universitaris.
 • Conèixer els recursos disponibles per a la preparació d’oposicions.

L’autora ha estudiat les dades provinents del CIDO (Cercador d’Informació de Diaris Oficials) referents a ofertes de feina en biblioteques de l’administració pública per a titulats universitaris, entre els anys 2002 i l’1 d’abril de 2019. També ha buscat les futures oposicions pendents de convocar que han sortit en oferta pública i ha constatat que, després dels anys de crisi, el número d’ofertes de feina està augmentant.

El document inclou dues revisions bibliogràfiques; una per explicar el funcionament dels processos selectius en l’administració pública i l’altra per trobar i descriure recursos per preparar i estudiar oposicions. Segons Castán, els resultats mostren que entre el 2002 i l’1 d’abril de 2019 la majoria de places han estat per a biblioteca pública (68%), a la província de Barcelona (84%), per a contractes permanents (62%), per al grup de titulació A2 (91%), per a funcionaris (47%), per a graduats en Informació i Documentació (69%) i amb un procés selectiu basat en concurs oposició (55%).

També s’hi indica que la durada mitjana dels processos de selecció és de 7 mesos.

Us recordem que els i les col·legiades tenen a la seva disposició a la intranet del COBDC la publicació Bibliografia per a la preparació d’oposicions (2014), que és d’utilitat per a aquelles persones que desitgin presentar-se a convocatòries per a la provisió de places de bibliotecari/ària a qualsevol de les biblioteques públiques de Catalunya.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org