
Unitats d'informació: desconfinament i protocols d’obertura
Durant aquestes darreres setmanes s’està parlant del desconfinament com un escenari més proper. Ahir dimarts, el president del Govern central va establir les quatre fases en què s’estructurà i que planteja l’escenari de l’anomenada «nova normalitat» per a finals de juny. Aquesta data final és orientativa, ja que òbviament aquest desescalament està supeditat a l’assimilació per part del sistema sanitari de l’evolució dels malalts afectats per la COVID-19.
Si tot va bé, i pel que fa al nostre sector, s’ha establert clarament una previsió d’obertura d’algunes unitats d’informació i llibreries:
- Arxius. Fase 0, que comença el 4 de maig.
- Biblioteques i llibreries. Fase 1, que començaria de l’11 al 24 de maig. En el cas de les biblioteques s’ha concretat que es podran fer préstecs i lectura sense especificar la limitació d’aforament. Si parlem de llibreries, s’indica que l’aforament serà limitat al 30% i que la distància mínima entre clients serà de 2 metres, amb la prioritat que només podrà haver-hi un client a la botiga.
Altres unitats d’informació, com les biblioteques escolars, universitàries i els centres de documentació, cal vincular la seva obertura a les escoles, universitats i empreses i institucions a les quals pertanyen. Per ara, només s’ha concretat l’obertura de les escoles d’educació infantil i les dels alumnes de final de cicle (4t d’ESO, 2n de batxillerat i 2n de grau mitjà i superior de formació professional). A les universitats s’aconsella fomentar l’educació a distància.
Tenint present aquest nou plantejament, el CODBC és conscient que els responsables de les diferents xarxes de biblioteques estan preparant els seus protocols d’obertura i s’està treballant per donar unes pautes a aquelles unitats d’informació que ho necessitin. Fins que aquestes pautes no estiguin enllestides, compartim amb vosaltres la informació que altres institucions estan elaborant:
- 7 medidas a tener en cuenta para crear un protocolo de actuación ante la apertura de las bibliotecas
- Protocolo de actuación para la reapertura de bibliotecas de l’AAB
- Guidelines on access policies, personnel security, social distancing and sanitation of collections. EBLIDA
- Public Services Return to Work/Library Re-Opening Plan
Cal tenir en compte que totes aquestes recomanacions es basen en el que aconsellen els organismes internacionals, i per tant, són molt similars. De totes maneres, destaquem que el document d’EBLIDA és especialment interessant perquè recull les recomanacions fetes per altres països, com Itàlia, Països Baixos o Alemanya.