Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Unitats d'informació: desconfinament i protocols d’obertura

29 abril 2020

Durant aquestes darreres setmanes s’està parlant del desconfinament com un escenari més proper. Ahir dimarts, el president del Govern central va establir les quatre fases en què s’estructurà i que planteja l’escenari de l’anomenada «nova normalitat» per a finals de juny. Aquesta data final és orientativa, ja que òbviament aquest desescalament està supeditat a l’assimilació per part del sistema sanitari de l’evolució dels malalts afectats per la COVID-19.

Si tot va bé, i pel que fa al nostre sector, s’ha establert clarament una previsió d’obertura d’algunes unitats d’informació i llibreries:

  • Arxius. Fase 0, que comença el 4 de maig.
  • Biblioteques i llibreries. Fase 1, que començaria de l’11 al 24 de maig. En el cas de les biblioteques s’ha concretat que es podran fer préstecs i lectura sense especificar la limitació d’aforament. Si parlem de llibreries, s’indica que l’aforament serà limitat al 30% i que la distància mínima entre clients serà de 2 metres, amb la prioritat que només podrà haver-hi un client a la botiga.

Altres unitats d’informació, com les biblioteques escolars, universitàries i els centres de documentació, cal vincular la seva obertura a les escoles, universitats i empreses i institucions a les quals pertanyen. Per ara, només s’ha concretat l’obertura de les escoles d’educació infantil i les dels alumnes de final de cicle (4t d’ESO, 2n de batxillerat i 2n de grau mitjà i superior de formació professional). A les universitats s’aconsella fomentar l’educació a distància.

Tenint present aquest nou plantejament, el CODBC és conscient que els responsables de les diferents xarxes de biblioteques estan preparant els seus protocols d’obertura i s’està treballant per donar unes pautes a aquelles unitats d’informació que ho necessitin. Fins que aquestes pautes no estiguin enllestides, compartim amb vosaltres la informació que altres institucions estan elaborant:

Cal tenir en compte que totes aquestes recomanacions es basen en el que aconsellen els organismes internacionals, i per tant, són molt similars. De totes maneres, destaquem que el document d’EBLIDA és especialment interessant perquè recull les recomanacions fetes per altres països, com Itàlia, Països Baixos o Alemanya.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
    0
    La teva cistella
    La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
    Parlem!
    1
    En què et podem ajudar?
    El xat del COBDC
    Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org