Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

University of Queensland i University of Western Australia: Guía para refutar mitos

28 febrer 2020

Al Document hem parlat en diverses ocasions de les fake news i d’eines per verificar continguts digitals, com és el cas de «Verification handbook: una guia sobre l’ús de contingut generat per l’usuari (UGC)» i el «Journalism, fake news & disinformation de les Nacions Unides».

Avui us volem donar a conèixer un dels factors que estan darrere de la propagació de les fake news: els mites. En aquest sentit, podeu consultar el text «Guía para refutar mitos», redactat per dos membres de la University of Queensland i la University of Western Australia.

Segons el text:

«Refutar un mite és problemàtic. Llevat que es tingui molta cura, l’esforç  per refutar la desinformació pot reforçar inadvertidament el mateix mite que es vol combatre. Per evitar aquests «efectes paradoxals», una refutació efectiva necessita tres elements principals:

 • Primer, la refutació s’ha de centrar en els fets principals abans que en el mite, per a no popularitzar-lo.
 • Segon, qualsevol menció del mite ha d’estar precedida d’advertències explícites que tal informació és falsa.
 • Finalment, la refutació ha d’incloure una explicació alternativa que rebati els problemes continguts en el mite original.

 

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org