Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Visita professional a la Biblioteca de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona

26 March 2018

La visita professional del mes de març ha estat a la biblioteca de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, ubicat al carrer de Mallorca de la ciutat de Barcelona.

Considerada la biblioteca jurídica privada més antiga d’Europa, té un fons de 350.000 volums, dels quals 80.000 són anteriors al segle XX. La major part d’aquest fons prové de donacions de biblioteques de particulars. A banda dels llibres, disposa de 1.600 títols de revistes, la col·lecció completa del Diari de Barcelona i la col·lecció completa de La Vanguardia dels anys de la Guerra Civil. Per problemes d’espai es van haver de desprendre de l’arxiu, format bàsicament per expedients del segle XIX, el qual es troba actualment en dipòsit a la Biblioteca de Catalunya.

La biblioteca digital té el catàleg en obert, disposa de 6.000 documents i treballa amb Absys. Els llibres més antics daten de 1979, s’hi poden consultar les 53 bases de dades jurídiques que existeixen en l’actualitat i és el servei que té més demanda actualment. Els dos serveis bàsics que ofereix la biblioteca digital són la cerca de jurisprudència (es triga unes dues hores aproximadament en resoldre la consulta) i el servei de difusió selectiva d’informació, prèvia subscripció.

Actualment hi ha dos tipus d’usuari: el col·legiat i l’associat (previ pagament i a partir del segon any de grau).  A partir del proper mes de maig s’implementarà la figura de l’amic de la biblioteca, que permetrà mitjançant el pagament d’una quota accedir a tots els serveis de la biblioteca menys el de préstec.

En aquests moments hi treballen 11 persones (8 bibliotecaris, un advocat, un administratiu i un ordenança).

Com a curiositat, cal remarcar que el mobiliari que caracteritza la biblioteca va ser dissenyat per Domènech i Muntaner.

La visita va finalitzar accedint a una mostra de les primeres constitucions impreses, que daten dels segles XIII-XVI.

Volem agrair tant a Isabel Juncosa, directora de la biblioteca, com a Patrícia Sanpera, directora de la biblioteca digital, la seva amabilitat i professionalitat durant la visita.

icab1

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org