Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

15es Jornades Catalanes d’Informació i Documentació: més Jornades que mai!

5 juny 2018

(Editorial Maig/Juny 2018) Gairebé un mes després de les 15es Jornades Catalanes d’Informació i Documentació, perdura el bon record dels moments compartits amb prop de cinc-cents professionals i de tot el que vam aprendre.

Unes Jornades diverses

Han estat unes Jornades diverses, com diversos són els perfils de BiDes. Hem volgut que tothom s’hi sentís representat, que tothom hi trobés el seu espai, allò que més l’interessava, i al mateix temps generar espais d’intercanvi, espais per crear xarxa entre els mateixos professionals, i entre els professionals i les empreses.

Els tallers, la presentació d’experiències, les pauses cafè i l’afterwork a l’Hotel H10 Marina Barcelona han estat l’ocasió perquè la diversitat es trobés i es poguessin generar xarxes i projectes, com la proposta de creació d’un grup de treball de biblioteca escolar. Segur que com aquesta n’hi ha d’altres.

Per copsar aquesta diversitat es va presentar el documental BiDes, elaborat per vuit estudiants del grau de Comunicació Audiovisual de la UB, a qui volem agrair la seva col·laboració, on es mostrava que en el nostre temps lliure som molt més que la nostra professió. Comptem que els qui encara no l’heu vist ho pugueu fer ben aviat.

Unes Jornades necessàries

Les JCID són l’espai comú dels professionals on ens trobem, on generem sinergies i complicitats. És un moment esperat per moltíssims professionals, i prova d’això són les xifres que ens han deixat:

 • 482 assistents (entre col·legiats i no col·legiats, patrocinadors, ponents, voluntaris, personal, Junta, grups de treball, convidats institucionals, etc.)
 • 37 patrocinadors
 • 7 taules rodones
 • 39 experiències
 • 18 comunicacions
 • 6 grups de treball

15es Jornades 358 15es Jornades 287

Unes Jornades oportunes

Volíem plantejar tots aquells temes que preocupen els diferents professionals, cadascú en el seu àmbit de treball: els perfils a l’administració pública, empresa, universitats, els nous perfils, el futur de la professió. Cadascun d’ells va posar les bases per treballar més a fons, per generar diferents projectes. Creiem que es va assolir, tot reflexionant sobre els canvis que caldria fer per poder tenir més potència i més futur.

Perquè vam comprovar com la pròpia administració pública vol repensar com i qui hi accedeix, per a quins serveis i per a quins perfils. Com en la nova biblioteca escolar del segle XXI, on tenim molt a dir. Així mateix, es va reflexionar sobre el desconeixement general en molts sectors d’empreses dels nostres perfils i les nostres capacitats. De la mateixa manera que les universitats hauran de donar a conèixer aquestes noves competències, des del món professional haurem d’eixamplar el focus de la nostra professió. Com a COBDC, és un dels reptes per als propers anys. Cal, sens dubte, diàleg per construir la confluència entre universitat i empresa; trobar o fomentar aquests espais de diàleg.

Unes Jornades suficients?

El COBDC vol ser el comú denominador de la diversitat de BiDes. Al mateix temps, la gran varietat de perfils i temes tractats demana que es creïn i es generin més espais d’interacció, amb una professió oberta cap enfora, en tots els àmbits on es treballi i tracti la gestió de la informació en un sentit ampli.

15es Jornades 132  15es Jornades 029

Unes Jornades que són vostres

Des del COBDC volem agrair a tots els qui han volgut i pogut compartir el seu coneixement i la seva experiència amb la resta de professionals. Sense vosaltres les Jornades no tindrien sentit.

Les Jornades no són del COBDC, són de tots els professionals que hi participen, i el hashtag #15JCID, amb gairebé 4.000 piulades, ho demostra. Tots sou COBDC.

Unes Jornades ben organitzades

Des de la Junta del COBDC estem satisfets de com s’han desenvolupat les Jornades. Hem d’agrair a l’equip organitzador, amb Núria Castells al davant, al personal del Col·legi, als voluntaris i al Consell de les Jornades la dedicació, la il·lusió i l’esforç que hi han posat perquè tot sortís bé.

Han estat mesos pensant el programa, intentant presentar unes Jornades amb un contingut interessant, i amb una manera de presentar-lo novedosa, sense deixar de banda el format tradicional. Els tallers i la presentació d’experiències han estat un èxit; i amb l’experiència adquirida, la propera vegada encara seran millors, amb espais més adients, amb més temps per al debat, que és en bona part el que dona valor a l’esdeveniment.

Unes Jornades que en necessitaran d’altres

Com a COBDC estem satisfets del resultat de les Jornades, i sabem que és a partir d’aquí que hem de treballar per construir més espais on la professió es pugui trobar, per conèixer-ne la seva opinió, per donar veu als professionals que tenen molt a dir, molt que compartir. Ja ens posem a treballar-hi.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org