Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

A nous reptes, solucions agosarades: reivindicació i projecció

26 novembre 2020

[Editorial Desembre 2020] Si al juliol d’enguany ens haguessin dit que agafar el timó del Col·legi es viuria amb l’actual intensitat no ens ho hauríem cregut. Ja ens van avisar alguns dels membres de la Junta sortint que ens van animar a presentar candidatura, i als quals aprofitem per agrair la confiança i l’acompanyament. Les advertències també assenyalaven nombrosos esculls i una certa desafecció i desencís en el col·lectiu.

Malgrat aquest pronòstic, i les nombroses negatives a formar part d’un projecte que naixia amb il·lusió, érem (i som) conscients que la tasca que tenim davant és majúscula, no sols per la dificultat inherent a qualsevol projecte, sinó per la situació actual de crisi sanitària, que condiciona tota acció de govern.

Tot i així, una de les primeres proves (i objectius) de la nova Junta s’ha superat: hem reeixit a reunir un grup de professionals que viu al màxim la seva vocació i que aboca en un projecte comú totes les seves idees i anhels per fer de la nostra professió el que, de fet, ja és –malgrat la nul·la difusió–: un exemple de servei a la societat.

La voluntat de la nova Junta és insuflar al nostre col·lectiu un alè d’esperança i de força col·lectiva. Insistirem –com han fet les anteriors juntes, i amb especial atenció la darrera– en la defensa i reivindicació del professional, sigui quin sigui el seu àmbit. Per això, ens conjurem a donar visibilitat a TOT el col·lectiu, independentment del sector, administració o perfil, però amb especial atenció als companys de les biblioteques escolars que, malauradament, són la baula més dèbil i més desatesa per les administracions en el nostre col·lectiu.

La nostra serà, sens dubte, una Junta combativa, però serà una Junta de consens. Intentarem teixir complicitats amb nombrosos agents, així com amb els ens gestors (administracions, etc.), però també fiscalitzarem la seva acció (i, malauradament, inacció). Col·laborarem amb la resta de sectors de la cultura del llibre i la informació, i treballarem per establir ponts amb altres àmbits que, sovint, han quedat arraconats. I sobretot, treballarem intensament per crear lobby.

Crear lobby no és un objectiu més, és un mitjà. Aglutina part del nostre programa, que consisteix a transmetre de forma activa a la societat que el professional de la informació (bibliotecari, documentalista, etc.) és un especialista i un referent de gran valor. Ara i en el futur.

Els dos primers projectes de la Junta s’han inspirat en aquesta filosofia de reafirmació professional i posicionament social. El primer ha estat reprendre un innovador Seminari d’Experiències, amb els projectes més destacats presentats a les 16s JCID –que no es van poder celebrar. El segon consisteix a activar (de forma urgent) una política comunicativa que situï el col·lectiu al lloc que li correspon com a element de referència, tant als mitjans de comunicació com a la societat.

Valor i referència professional, així com projecció, són alguns dels eixos primordials de la nova Junta.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org