
Les bibliotecàries-documentalistes i el sector TIC: una relació per construir
(Editorial Gener 2019) És un fet que les TIC formen part del nostre entorn de treball, però fins a quin punt els i les professionals del sector som conscients de l’oportunitat que les TIC representen com a finalitat i no com a mitjà per a la nostra professió? Quin és el nostre grau de desenvolupament digital? És més, quin és el grau de desenvolupament digital de les bibliotecàries i documentalistes? Estem preparades per iniciar una carrera professional dins del sector de les TIC? I la pregunta clau, volem fer-ho? Tenim una barrera mental que ens impedeix veure les possibilitats professionals que ens ofereix el sector de les TIC?
Per ajudar a respondre aquesta qüestió podem consultar l’informe «Women in Digital Scoreboard 2018», publicat per la Comissió Europea el passat mes de desembre, que analitza el grau de desenvolupament digital de les dones en cadascun dels estats membres. A partir d’aquest informe, l’ONTSI (Observatorio Nacional de las Telecomunicacions y de la Sociedad de la Información) ha elaborat el Dossier de indicadores del índice de desarrollo digital de la mujeres en España y Europa (Widi), corresponent a l’any 2018, en el qual es mostren els resultats en relació al nostre país. Aquest document determina que Espanya se situa entre els estats europeus que registren un nivell mitjà-alt de desenvolupament digital de les dones i ocupa la novena plaça en el rànquing de la UE. La mitjana europea se situa en 49,1% i la mitjana espanyola obté una puntuació per sobre d’aquesta mitjana amb un 51,8%. Aquests resultats positius obeeixen a la bona puntuació que s’aconsegueix en les dimensions d’ús d’Internet, en habilitats d’especialista i en ocupació, que se situa per sobre de la mitjana de la UE.

Figura 1. Indicadors de l’informe Women in the Digital Age (Espanya, 2018)
No totes les xifres, però, són igual de positives. Estem capacitades, sí, però participem en condicions d’igualtat en el sector de les TIC? La consultora estratègica Iclaves ha realitzat un estudi per a la Comissió Europea, Women in the Digital Age (2016), que aporta conclusions útils per dur a terme accions en matèria d’igualtat de gènere en l’era digital. L’estudi ha comptat amb la col·laboració del grup d’investigació Gènere i TIC de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i ha analitzat la participació de dones en el sector. Segons indica l’estudi, i en l’àmbit global, les xifres de participació de les dones en el sector de les TIC i el sector digital no milloren significativament.
1. Dades de l’estudi
a) Dones i educació formal de les TIC
El nombre d’emprenedores i dones directives en el sector TIC creix molt lentament. Per cada 1.000 dones graduades a la UE, només 24 ho són en àrees relacionades amb les TIC i només 6 acaben treballant en llocs de treball digitals. D’altra banda, de cada 1.000 graduats masculins, 92 han estudiat en camps relacionats amb les TIC i 49 acaben treballant en el sector digital.
Per als homes amb estudis relacionats amb les TIC, l’ocupabilitat augmenta de 2 a 3 punts. Per a les dones amb estudis relacionats amb les TIC, la probabilitat de trobar feina es redueix de 1 a 2 punts en comparació amb les dones amb altres tipus d’educació. Per tant, les dones no es beneficien de les oportunitats que creen les TIC i els sectors digitals del mercat laboral.
b) Dones i carrera en el sector digital
Les dones que treballen en el sector digital tendeixen a abandonar el seu lloc de treball a un ritme més elevat que els homes. Aquest fet resulta clar per a les persones de 30 a 44 anys, l’edat de la màxima activitat i l’etapa clau del desenvolupament professional. Aquest grup d’edat coincideix amb el període en què la majoria de la ciutadania europea té el seu primer fill i/o han de tenir cura dels seus fills petits. Tot i que l’1,2% dels graduats digitals masculins d’educació superior van abandonar la seva professió l’any 2015 per un d’aquests motius, aquest nombre va arribar al 8,7% per a les dones el mateix any.
Aquestes últimes dades es confirmen en la infografia creada pel Parlament Europeu amb motiu del Dia Internacional de les Dones de 2018, «Dones en el món digital: reptes i oportunitats», en la qual també s’assenyala que només un 19% de les persones que ocupen alts càrrecs en el sector TIC a Europa són dones.
2. Recomanacions i mesures
Algunes recomanacions i mesures que inclou Women in the Digital Age són les que s’indiquen a continuació:
- Considerar la igualtat de gènere com un element essencial de l’estratègia de la UE.
- Implementar estratègies específiques en el sector de l’educació i la formació per aconseguir la igualtat de gènere en l’era digital, arribant a diferents grups d’edat, especialment a les joves de 12 a 16 anys, i adaptant també l’educació superior.
- Promoure polítiques transparents de selecció i recursos humans dins d’aquest sector.
- Promoure pràctiques en els processos de selecció que evitin la discriminació per raó de gènere:
- Ús de CV cecs en la selecció de personal.
- Evitar l’efecte del pensament grupal masculí a les juntes o comitès de selecció per mitjà de la participació d’un nombre mínim de dones
- Establir quotes de gènere en els candidats per a cada posició.
- Crear plans de certificació per a algoritmes i sistemes d’intel·ligència artificial per garantir la neutralitat i l’absència de biaix.
- Proporcionar més suport i donar-ne d’específic a l’emprenedoria de les dones en el sector digital.
L’escassa presència de les dones en el sector TIC provoca que no tinguem accés a llocs de treball visibles, qualificats i ben remunerats per a l’exercici dels quals estem plenament preparades. Cal dir que actualment s’estan desenvolupant algunes iniciatives per canviar aquesta situació, ja sigui potenciant les vocacions en les disciplines STEAM entres les nenes i les joves, o fomentant la visibilitat de les dones que estan treballant en el sector TIC. Aquests en són alguns exemples:
- La Comissió Europea convoca anualment el Premi per a Dones Innovadores que reconeix les fites professionals i l’aportació creativa de les emprenedores europees. El premi s’atorga a un màxim de quatre dones innovadores fundadores d’empreses exitoses i amb impacte en l’ecosistema d’innovació, i que hagin transformat idees en nous productes i serveis avançats per al benefici de la ciutadania europea.
- La Generalitat de Catalunya conjuntament amb la Cambra de Comerç de Barcelona atorga cada any el Premi Dona TIC amb l’objectiu de reconèixer el paper fonamental de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic de l’àmbit de les TIC.
- Les biblioteques públiques catalanes organitzen diverses activitats per promoure les tecnologies en les noies i joves per fomentar així la seva futura vocació. Aquest és el cas del Bibliolab: Dones inventores, del Technovation Challenge i dels Cursos Digitals #estàsON.
Sovint, aquestes iniciatives tenen característiques en comú:
- Es basen en la col·laboració i la cooperació entre els diferents grups d’interès
- Destaquen la consciència de la situació
- Posen el focus clarament en l’educació i les habilitats com a conductors del canvi
3. Camí de l’e-Lideratge: demanda de nous perfils professionals
Women in the Digital Age assenyala estudis que preveuen l’augment de la demanda de nous perfils professionals de lideratge electrònic a Europa fins al 4,6% durant el període 2015-2020. Així mateix, indica que, dins un escenari conservador, es preveu que a partir del 2025 Europa requerirà 50.000 nous especialistes en alta tecnologia cada any. Algunes de les professions de nova creació són els Data Analyst, els arquitectes de bases de dades, els SEO i SEM Managers i molts d’altres perfils caracteritzats per l’ús intensiu de la tecnologia.
I la situació al nostre territori, quina és? Podem trobar alguna resposta a l’informe «Mujeres en la economía digital en España 2018», que tot just acaba de publicar DigitalES, Asociación Española para la Digitalización, i que es fonamenta en el document Women in the Digital Age. Entre les seves línies hi trobarem nombroses dades, de les quals destaquem:
- La presència de les dones en sector tecnològic cada any es menor (només el 2% de les dones ocupades treballen en el sector tecnològic i digital, i tan sols un 3% dels estudiants titulats superiors en estudis tecnològics espanyols són dones).
- L’existència d’una bretxa salarial inferior que en altres sectors (un 8,9% enfront del 14,2%).
- La dificultat de concretar les capacitats i els coneixements necessaris per formar part del sector tecnològic, que comporta l’obstacle de conèixer quins són els estudis superiors que pertanyen a les àrees tecnològiques. Aquest fet ha provocat la creació d’indicadors propis adaptats al territori nacional que es presenten dins del text.
- La reducció de la fins ara tradicional bretxa en les capacitats i habilitats digitals d’homes i dones.
Resulta evident que hi ha un llarg camí per recórrer si es desitja vincular laboralment les dones a les TIC. Però també és evident que institucions de tot tipus (Generalitat de Catalunya, Unió Europea, etc.) i agents clau de l’àmbit de la biblioteconomia i la documentació, com el COBDC, les biblioteques públiques i les universitàries estan treballant per invertir aquesta situació. Des del GT Dones Visibles encoratgem totes les professionals Bid a apoderar-se i atrevir-se a desenvolupar la seva carrera professional en el sector TIC. Perquè hi estem capacitades i perquè ens ho mereixem.
Editorial redactada per les integrants del
GT Dones Visibles COBDC