Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Biblioteques i gent gran

13 juny 2019

(Editorial Juny 2019). Tothom sap que llegir ajuda a exercitar el nostre cervell. Segons alguns estudis, s’ha demostrat que la gent gran que llegeix té menys possibilitats de desenvolupar malalties neurodegeneratives.

Els beneficis que la lectura aporta a la gent gran són molt variats:

 • Ajuda a enfortir i millorar la memòria
 • Fomenta la imaginació
 • És una activitat altament satisfactòria
 • Proporciona benestar emocional

Com poden les biblioteques arribar a la gent gran?

Les biblioteques públiques garanteixen l’accés a la informació a tota la ciutadania, amb serveis públics i gratuïts, i promouen la integració social i la pertinença a una comunitat.

La gent gran és un públic potencial, és a dir, una oportunitat per a les biblioteques públiques. I més en els darrers anys, quan la població més gran de 65 anys ha augmentat de forma progressiva. A més, bona part d’aquest col·lectiu es troba en plena salut física, amb les seves capacitats intactes i amb molt de temps lliure per dedicar-lo al lleure.

I per a tots aquells que no es troben en aquest estat de salut òptim, per sort són ja moltes les biblioteques que treballen la inclusió social amb projectes dirigits a gent gran amb necessitats específiques. Justament, el passat 24 de maig, la Fundació Biblioteca Social lliurava el 5è premi «Biblioteca pública i compromís social» a la Red de Bibliotecas Municipales de Llíria (València) pel seu projecte «Biblioteca fàcil», adreçat a persones amb problemes mentals o Alzheimer, amb la finalitat d’estimular la seva autonomia a través de la lectura.

Però van ser més els projectes finalistes del premi «Biblioteca pública i compromís social» que treballen en projectes relacionats. A més, al Mapa de projectes podem veure les anteriors convocatòries i els projectes presentats sobre gent gran.

Aquesta tasca de les biblioteques dedicades a la gent gran també ha arribat a Facebook, on trobem un grup anomenat Servicios y recursos para personas mayores en Bibliotecas Públicas, en el qual es comparteixen notícies, experiències i bones pràctiques de serveis de biblioteques destinats a la gent gran.

Per finalitzar, recopilem algunes idees de serveis de biblioteques que es poden adreçar a la gent gran:

 • Recomanació de lectures segons interessos i gustos
 • Clubs de lectura
 • Activitats, tallers…
 • Rebre llista de novetats
 • Lectura en veu alta
 • Préstec a domicili
 • Serveis a residències i centres de dia
 • Col·laboració amb els CAP per donar a conèixer els serveis de les biblioteques

Volem, doncs, trencar la bretxa que anys enrere han tingut les biblioteques amb la gent gran, els anomenats «no-usuaris», ja que avui dia hi podem trobar gran varietat de serveis i activitats dirigides exclusivament a ells.

Animem la resta de biblioteques a oferir noves propostes, aprofitant l’oportunitat del creixement de la població gran, per ampliar la cartera de serveis i activitats. Des del COBDC treballarem per dotar els professionals de la formació necessària per poder assumir amb garanties aquest repte.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org