Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Biblioteques i gent gran

13 juny 2019

(Editorial Juny 2019). Tothom sap que llegir ajuda a exercitar el nostre cervell. Segons alguns estudis, s’ha demostrat que la gent gran que llegeix té menys possibilitats de desenvolupar malalties neurodegeneratives.

Els beneficis que la lectura aporta a la gent gran són molt variats:

 • Ajuda a enfortir i millorar la memòria
 • Fomenta la imaginació
 • És una activitat altament satisfactòria
 • Proporciona benestar emocional

Com poden les biblioteques arribar a la gent gran?

Les biblioteques públiques garanteixen l’accés a la informació a tota la ciutadania, amb serveis públics i gratuïts, i promouen la integració social i la pertinença a una comunitat.

La gent gran és un públic potencial, és a dir, una oportunitat per a les biblioteques públiques. I més en els darrers anys, quan la població més gran de 65 anys ha augmentat de forma progressiva. A més, bona part d’aquest col·lectiu es troba en plena salut física, amb les seves capacitats intactes i amb molt de temps lliure per dedicar-lo al lleure.

I per a tots aquells que no es troben en aquest estat de salut òptim, per sort són ja moltes les biblioteques que treballen la inclusió social amb projectes dirigits a gent gran amb necessitats específiques. Justament, el passat 24 de maig, la Fundació Biblioteca Social lliurava el 5è premi «Biblioteca pública i compromís social» a la Red de Bibliotecas Municipales de Llíria (València) pel seu projecte «Biblioteca fàcil», adreçat a persones amb problemes mentals o Alzheimer, amb la finalitat d’estimular la seva autonomia a través de la lectura.

Però van ser més els projectes finalistes del premi «Biblioteca pública i compromís social» que treballen en projectes relacionats. A més, al Mapa de projectes podem veure les anteriors convocatòries i els projectes presentats sobre gent gran.

Aquesta tasca de les biblioteques dedicades a la gent gran també ha arribat a Facebook, on trobem un grup anomenat Servicios y recursos para personas mayores en Bibliotecas Públicas, en el qual es comparteixen notícies, experiències i bones pràctiques de serveis de biblioteques destinats a la gent gran.

Per finalitzar, recopilem algunes idees de serveis de biblioteques que es poden adreçar a la gent gran:

 • Recomanació de lectures segons interessos i gustos
 • Clubs de lectura
 • Activitats, tallers…
 • Rebre llista de novetats
 • Lectura en veu alta
 • Préstec a domicili
 • Serveis a residències i centres de dia
 • Col·laboració amb els CAP per donar a conèixer els serveis de les biblioteques

Volem, doncs, trencar la bretxa que anys enrere han tingut les biblioteques amb la gent gran, els anomenats «no-usuaris», ja que avui dia hi podem trobar gran varietat de serveis i activitats dirigides exclusivament a ells.

Animem la resta de biblioteques a oferir noves propostes, aprofitant l’oportunitat del creixement de la població gran, per ampliar la cartera de serveis i activitats. Des del COBDC treballarem per dotar els professionals de la formació necessària per poder assumir amb garanties aquest repte.

Compartir

Compartició en whatsapp
WhatsApp
Compartició en facebook
Facebook
Compartició en twitter
Twitter
Compartició en linkedin
LinkedIn
Compartició en email
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buitTorna a la botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org