Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Can Casacuberta Oberta

7 juliol 2022

[Editorial Juliol 2022] Hola, em dic Magí, tinc 12 anys, visc a Badalona i aquest mes de setembre començo l’institut. He pogut entrar al que volia, el Badalona VII, però hi ha hagut molts infants de la ciutat que no han tingut tanta sort com jo i no han pogut anar a cap dels instituts que havien escollit.

Estic molt emocionat i tinc moltes ganes de començar. Sabeu una cosa? El meu institut té biblioteca! És dels pocs instituts que en té i obre de dilluns a dijous de 16 a 19 h. El que em fa més il·lusió de tot, és que podré remenar els llibres i tornar a agafar-ne algun en préstec; també podré quedar amb la gent de la classe per fer treballs, xerrar i mirar vídeos junts.

Recordo que fa anys anava molt a la biblioteca de Can Casacuberta. La meva mare m’hi portava abans d’anar a música i, a part d’emportar-me a casa llibres com els de l’Eva Santana, en Jaume Copons, en Roal Dahl i d’altres que ara no recordo, feia els deures, treballs en grup, em connectava a internet i llegia revistes com el Petit Sàpiens, el Reporter Doc o el National Geographic. Allà em trobava amb altres companys i companyes de l’escola i la mare seia a llegir algun llibre que trobava o passejava per la biblioteca mirant les novetats. Sempre marxàvem amb algun llibre, revista o pel·lícula.

Però ara ja no podem anar a la biblioteca. Bé, de fet, alguna vegada hi hem anat, a la de Canyadó Casagemes, però entre anar i tornar hi dediquem quasi una hora i amb prou feines tenim temps d’agafar algun llibre. Un dia vam provar d’anar-hi amb bicicleta, però no ho tornarem a fer perquè a Badalona pràcticament no hi ha carrils bici i és molt perillós anar entre els cotxes, autobusos i motos.

Ara, ja no faig treballs en grup, cadascú fa la seva part a casa perquè és molt complicat trobar-nos a casa d’algú i si hem de fer alguna cosa junts, fem una videotrucada. A casa, ens hem subscrit al Petit Sàpiens, però ja no miro ni el Reporter Doc ni les fotos del National Geographic, que m’encanten, perquè els pares m’han dit que no ens podem permetre tantes subscripcions. Ara, quasi no llegeixo llibres perquè no sé quines novetats han sortit i tampoc no hi ha ningú que em faci recomanacions. Ara, a casa ja no hi ha tants llibres, pel·lícules o revistes com abans, perquè ja no anem a la biblioteca. Ara, ja no vaig a la biblioteca.

A finals de l’any 2019 l’Ajuntament de Badalona va tancar Can Casacuberta perquè hi havia problemes greus de climatització i absència de manteniment en general. Estem a juliol de 2022 i seguim amb la mateixa situació. Des del 2019 hi ha hagut diferents alcaldes de diferents partits i ningú ha solucionat aquest problema. La biblioteca de Can Casacuberta té més de 223.000 usuaris potencials que s’han quedat sense biblioteca central segons les dades estadístiques de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona i s’estima que uns 37.000 habitants s’han quedat sense biblioteca de proximitat.

Fa uns mesos, la ciutadania va dir prou i un grup de persones van crear una iniciativa popular amb un manifest per demanar l’obertura de la biblioteca de Can Casacuberta: Casacuberta Oberta. A través de Twitter, Instagram i Telegram la ciutadania s’ha mobilitzat per donar a conèixer el problema i convocar trobades per posar de manifest que la ciutat necessita la Biblioteca de Can Casacuberta Oberta. 

Sembla que les veus s’han fet sentir i gràcies a aquesta iniciativa popular i les diferents accions dutes a terme, l’Ajuntament ha començat a moure la maquinària. En les darreres setmanes s’han començat a fer obres menors a la biblioteca i durant el mes de juliol s’oferiran, excepcionalment, activitats de foment de la lectura infantil a càrrec del personal responsable de la sala infantil de Can Casacuberta a la Sala Josep Uclés del Centre Cultural El Carme.

Segons la regidora de Cultura “s’està treballant en un espai alternatiu provisional de cara a setembre per dur a terme les activitats que habitualment es desenvolupaven a Can Casacuberta, i aquesta mesura és un primer pas en aquest camí”.

Ara bé, calia esperar tant? Calia esperar a que la ciutadania digués prou? S’arribarà als tres anys de tancament de la biblioteca Central de Badalona?

Mentrestant, CasacubertaOberta continua reclamant l’obertura de la biblioteca amb la seva campanya “Biblioteca sense sostre” i convida a tothom a fer la seva difusió a les xarxes amb els hashtags #CasaCubertaOberta i #recomanollegir. Perquè la biblioteca és un servei imprescindible que permet a la ciutadania tenir accés a la cultura, l’aprenentatge i al coneixement. A més, són espais de trobada, socialització, estudi, lleure i refugi climàtic, entre molts d’altres. I les biblioteques són tot això i més perquè al capdavant hi ha un equip de professionals que han estudiat i s’han format per dedicar-s’hi.

Sílvia Redondo

Les il·lustracions son d’Eva Santana

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org