Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

Dignifiquem la professió!

2 juny 2021

[Editorial Juny 2021] Som conscients i ens enorgulleix que la nostra professió sigui tan àmplia, variada i, moltes vegades, divergent. El COBDC té l’objectiu d’aixoplugar, defensar i representar de la millor manera possible tots els perfils professionals que l’integren.

Si ens aproximem al refranyer popular podrem veure-hi una dita que ens sembla molt apropiada per a aquesta editorial: els arbres no ens deixen veure el bosc. Amb l’enrenou immediat que provoquen les xarxes socials es fa difícil no deixar-se endur per la dinàmica de la crítica o la queixa instantània —i més si podem fer-ho des de l’anonimat—, però com a ciutadans i ciutadanes creiem que tenim la responsabilitat de mirar de generar menys soroll per tal d’establir un debat constructiu —que pot sorgir d’un afer concret, però que ens ha de permetre anar més enllà.

El divendres 14 de maig va sortir publicada a la borsa del COBDC una oferta de feina on la qualificació de la plaça a cobrir no s’adeia amb la nomenclatura emprada.

Des de la Junta ja vam fer els aclariments oportuns el mateix dilluns 17. Aquest editorial pretén construir, i això es fa amb la feina diària. Des de la nova Junta volem corregir aquest tipus de pràctiques i ofertes de les administracions, que es vinculen amb un marc legal que no recull ni empara totes les casuístiques de la nostra professió. Un dels punts clau de la Junta ha estat i ho continua sent el contacte permanent amb tots els agents i administracions que tenen la potestat de canviar les normatives i les lleis que regulen la nostra professió. Un contacte que pretén —a partir de la insistència i la perseverança— corregir aquesta mena d’ofertes. Aquest any 2021, per exemple, s’ha contactat amb 15 administracions que ofertaven places amb una titulació inferior a la requerida a les seves bases.

Per tal de reforçar aquest objectiu que considerem indispensable també volem comentar que s’ha encarregat un informe jurídic per poder solucionar, sobretot, l’equiparació dels bibliotecaris (diplomats) A2 als tècnics superiors (llicenciats-graduats) A1, que és una de les xacres més cruents de la nostra professió. És un camí llarg, però creiem que és necessari recorre’l.

Així mateix, hem reiniciat el nostre contacte amb el grup de treball de processos selectius (on es troben les diferents administracions i la FIMA) per donar solució als múltiples conflictes i malentesos que provoquen les ofertes, especialment del món local-biblioteca pública. En aquest sentit, i de forma paral·lela, ens consta que des del Departament de Cultura i juntament amb el Departament d’Educació es vol impulsar una titulació d’FP Grau Superior en Tècnic Auxiliar de Biblioteca per donar aixopluc tècnic i acadèmic a les convocatòries d’aquesta escala laboral, és a dir per ordenar i dignificar aquestes places laborals tan essencials. És evident que el COBDC formarà part de la comissió que treballarà per crear els plans d’estudi d’aquesta nova titulació.

En definitiva, és necessari veure i conèixer el bosc sencer per valorar-ne tot l’ecosistema. I, malauradament, al nostre món, encara hi tenim arbres que cal podar. Ho farem. Això és construir.

La Junta COBDC 2020-2024

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org