
El COBDC se suma al manifest Defensem les biblioteques i les unitats d'informació
El passat dilluns 11 de gener, el grup de bibliotecaris i professionals sota el nom de #BibliotequesVisibles (@bibvisibles) va publicar i difondre el manifest Defensem les biblioteques i les unitats d’informació.
El leitmotiv del manifest és, entre d’altres, reivindicar el rol de les biblioteques i els seus professionals com a «servei cultural, de formació i de recerca bàsic que garanteix la igualtat d’oportunitats entre tots els ciutadans» en temps de pandèmia, de crisi sanitària i d’un nou escenari social, on les diverses escletxes i diferències econòmiques es fan més profundes en la ciutadania. El manifest aporta argumentacions i dades en pro d’aquest paper essencial de les biblioteques, i és per això que des de la Junta del COBDC hem volgut emetre aquest comunicat.
Des de la Junta, i després d’haver sotmès a votació l’adhesió al manifest, s’ha considerat, de forma gairebé unànime, sumar-nos i adherir-nos de forma conjunta a la majoria de plantejaments i idees expressades.
Celebrem que un sector de la professió impulsi i prengui la paraula per col·locar biblioteques (totes) i professionals al lloc que els pertoca, un espai central i divers en el sector de la cultura i del coneixement del nostre país. També fem nostre l’anhel que els diferents agents polítics, culturals i mediàtics prenguin encara més consciència, si més no, d’allò que signifiquen les biblioteques i el seu paper proactiu en la societat.
No obstant, la Junta també és conscient que no és tasca fàcil gestionar un sector tan divers com el cultural, i encara menys, donar una resposta afirmativa i coherent a totes les seves necessitats. En aquest sentit, valorem el doble valor del manifest com a reivindicació i com a crida a posar de relleu el seu servei de cara a la ciutadania.
Des de la Junta del COBDC considerem que tot posicionament en positiu que aporti elements per a la discussió de projectes, accions o idees a favor de les biblioteques i altres unitats d’informació és sempre una gran notícia, i, per tant, aplaudim la seva línia, ja que, atenent el debat i la projecció que generen els manifestos professionals, ens emplaça a abordar i aprofundir més qüestions a propòsit de la difícil situació davant la pandèmia: el desenvolupament argumental de ser servei essencial, el paper de la transformació digital de les biblioteques, l’aportació de les biblioteques en el salt tecnològic de la societat, el seguiment de la literatura científica respecte a la transmissió en espais i en superfícies, i tot això sense oblidar les mesures de protecció i la priorització en els calendaris de vacunació d’un col·lectiu que es considera essencial.
La Junta del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya (COBDC)