Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

El llibre electrònic a les biblioteques

23 abril 2014

(Editorial Abril 2014) El nou entorn digital propiciat per les tecnologies de la informació i el coneixement ofereix grans oportunitats i importants reptes que han de ser gestionats amb habilitat perquè no suposin un fre a aquest nou context social en construcció. Un dels reptes que mereix una especial atenció per les seves repercussions socials i econòmiques és el relacionat amb el tractament dels continguts digitals, i especialment dels llibres electrònics per la seva implicació amb l’educació i la cultura.

En el marc jurídic actual, les biblioteques a l’era digital no poden complir plenament amb la seva funció de garantir l’accés a continguts, informació i cultura a tots els ciutadans, especialment pel que fa al préstec de llibres en format electrònic. Per aquesta raó, és imprescindible una actualització d’aquest marc que, d’altra banda, ha de ser capaç d’adaptar els interessos dels autors i de la indústria al nou entorn digital.

En aquest sentit, destaca la campanya pel dret a llegir en electrònic, «The right to e-read», que vol conscienciar sobre les dificultats a què s’enfronten les biblioteques respecte a l’accés als llibres electrònics i als continguts digitals en general, però que també insisteix, de manera molt especial, en la necessitat d’actualització de la normativa actual relacionada amb els drets d’autor.

Aquesta iniciativa coordinada per EBLIDA (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations, fundada el 1992 i formada per 121 entitats, entre elles el COBDC) i llançada simultàniament a tots els països de la Unió Europea, no deixa de ser una continuació de la seva anterior campanya, «E-books in libraries». Des de sempre aquesta entitat ha estat especialment activa en el seguiment de la legislació europea relacionada amb la propietat intel·lectual, els drets d’autor i l’accés obert a la informació.

Des del COBDC donem suport a la iniciativa i ens adherim plenament a la campanya pel dret a llegir en electrònic amb la celebració de la jornada del proper 29 d’abril, en la qual podrem debatre sobre el tema amb alguns dels agents implicats, que ens donaran el seu punt de vista.

Compartir

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
  0
  La teva cistella
  La teva cistella està buidaTorna a la Botiga
  Parlem!
  1
  En què et podem ajudar?
  El xat del COBDC
  Recorda que el nostre horari d’atenció és de dilluns a dijous de 10.00h. a 14.00h. i de 15.00h. a 18.00h., i els divendres de 10.00h. a 14.00h. Fora d’aquest horari podeu escriure a cobdc@cobdc.org