
Escriu al proper número de l'Ítem, el 59
En l’últim any, la reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual (LPI) ha generat una controvèrsia en el nostre col·lectiu, especialment pel que fa a les repercussions que comporta la compensació als autors per al servei de préstec de les biblioteques. Al mateix temps, la llei tampoc ha passat desapercebuda en els mitjans, fins al punt que Google News ha deixat d’oferir els seus serveis a Espanya.
D’altra banda, existeixen altre temes dels que, ni els professionals de la B&D ni el seu Col·legi poden restar indiferents, com són: la gestió de les big data, les possibilitats de les llicències CC (Creative Commons), equilibrar el dret dels autors a ser compensats pel resultat del seu treball intel·lectual amb el dret universal de la humanitat a accedir al coneixement i la cultura, etc.
Per debatre tots aquests aspectes volem crear al voltant d’aquest nou número de l’Ítem un espai de trobada per reflexionar dintre del nostre àmbit professional. Les temàtiques que es poden tractar són:
1. Els diferents efectes que pot tenir la reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual (LPI) en l’àmbit de la Biblioteconomia i la Documentació i la societat del coneixement.
- L’impacte de la LPI i la seva reforma en el préstec a les biblioteques.
- La LPI i les restriccions a la còpia privada
- Exposar les diferències i semblances entre la LPI i les llicències CC.
- Problemàtiques i contraindicacions de la LPI en el context d’una societat creadora d’informació.
- Riscos o limitacions de la nova llei en la societat del coneixement.
- Implicacions de la llei en les open i les big data.
2. Llicències CC
- Explicar les possibilitats de les llicències CC en l’equilibri entre els drets d’autor i els drets universals a la cultura
- Possibilitats de les llicències CC en l’equilibri entre els drets d’autor i els drets universals a la cultura.
3. Drets d’autor i cànon
- Límits i possibilitats de la regulació dels drets d’autor en els serveis de la Biblioteconomia i Documentació.
- Google News i la llei espanyola (Canon AEDE O Tasa Google).
- Impacte de la tecnologia en la utilització dels drets d’autor (nous suports, interterritorialitat, etc.).
En aquesta proposta s’accepten una gran varietat de treballs, que ens vulguin parlar des de qualsevol àmbit professional (professionals del Dret, món editorial, empresa privada, investigació) dels encerts i dels errors que pot tenir entre nosaltres l’entrada en vigor d’aquesta llei, així com dels límits i possibilitats de les llicències CC.
Procés d’enviament
Es convida els autors interessats a presentar els articles com a data límit el 27 de març de 2015 a través de la plataforma OJS, en el següent enllaç: http://hemeroteca.fesabid.org/index.php/COBDC/login
Persona de contacte carlos.giraldez@cobdc.org